Charles Michel staat voorzichtig op als kandidaat-premier

Charles Michel (MR) © BELGA
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Vanaf volgende week zou MR-voorzitter Charles Michel alleen verder willen werken als formateur. Met dit signaal schuift hij zichzelf naar voor als kandidaat-premier.

Om een doorbraak te forceren in de onderhandelingen voor een zogenaamde ‘Zweedse’ coalitie, wil Charles Michel (MR) vanaf volgende week alleen verder werken als formateur. Met dit signaal schuift hij zichzelf naar voor als kandidaat-premier, schrijft De Morgen.

De onderhandelingen voor een federale regering, blijven gestaag voortduren zonder dat een duidelijke kandidaat-premier in beeld is. Sinds Marianne Thyssen werd benoemd tot kandidaat-Eurocommissaris en de post van premier dus aan Kris Peeters (CD&V) voorbij ging, gaat iedereen ervan uit dat coformateur Charles Michel de nieuwe regering zal leiden. Alleen gaf die dat zelf nog niet aan.

‘Eerst inhoud, dan postjes’

Vorige week nog benadrukte Kris Peeters dat een toekomstige premier dringend moet opstaan. “Een leider die de laatste rechte lijn van de onderhandelingen in goede banen leidt, is nodig”, klonk het. En hoewel er na de benoeming van Thyssen werd afgesproken dat de premier uit de liberale familie zou komen, hield MR de boot af. “Eerst inhoudelijk, en dan de postjes”, aldus MR.

Maar Charles Michel zou nu toch kleur bekennen. Zodra een akkoord over de begroting bereikt is, zou Michel bereid zijn om de onderhandelingen alleen verder te voeren, schrijft De Morgen. Volgens de krant is het meest waarschijnlijke scenario dat de Peeters en Michel dan voor de laatste maal als duo van formateurs naar de koning trekken om een tussentijds verslag af te leveren. Michel kan daarna verder werken als enige formateur en zo dus ook als kandidaat-premier.

Begrotingsevenwicht

Uit overleg tussen toppers van MR en CD&V afgelopen weekend zou blijken dat de christendemocraten alvast achter dit scenario staan. Zo wordt Peeters ontlast van zijn verantwoordelijkheid als coformateur en kan CD&V voluit gaan in de onderhandelingen.

De begroting is op dit moment nog de moeilijkste knoop die moet worden doorgehakt aan de onderhandelingstafel. Vooral CD&V bleef er op aandringen om de begroting tegen 2016 op orde te hebben, al ziet het er steeds meer naar uit dat het begrotingsevenwicht pas tegen 2018 gehaald zal worden.

De coalitiepartners komen waarschijnlijk morgen voor het eerst in groep terug samen. Maar een akkoord wordt niet voor volgende week verwacht. Al dringt de tijd stilaan. Op 14 oktober start het parlementaire jaar en op 15 oktober verwacht de Europese Commissie de Belgische begroting.

Partner Content