Charles Michel reageert op aanwezigheid Puigdemont in België
Eerste minister Charles Michel (MR) heeft voor het eerst gereageerd op de aanwezigheid van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont in ons land. ‘De heer Puigdemont is niet in België op uitnodiging of op initiatief van de Belgische regering. Hij beschikt over dezelfde rechten en plichten als elke Europese burger, niet meer en niet minder’, is hij stellig.
Premier Michel werd maandag op de hoogte gebracht van de komst van Puigdemont, zegt zijn kabinet in een communiqué. De man komt ‘niet op uitnodiging of op initiatief van de Belgische regering’, benadrukt de premier. ‘De Belgische regering heeft geen enkele stap ondernomen om de heer Puigdemont aan te moedigen om naar België te komen’.
De premier verwijst naar het vrij verkeer van personen binnen de Schengenzone. ‘Die biedt hem de mogelijkheid om zonder andere formaliteit in België aanwezig te zijn.’
De Catalaanse leider hoeft hier ook geen speciale behandeling te verwachten. ‘De heer Puigdemont beschikt over dezelfde rechten en plichten als elke Europese burger, niet meer en niet minder. De regering zal toezien op het respect voor de rechtsstaat’, klink het.
Michel benadrukt ook nog dat de Belgische regering ‘regelmatige diplomatieke contacten’ zal onderhouden met Spanje, ‘in het kader van de huidige omstandigheden’.
Tekst en uitleg in de Kamer
De oppositie moet ondertussen nog een weekje wachten om de premier aan de tand te kunnen voelen over de aanwezigheid Puigdemont in Brussel. SP.A en Groen vroegen maandag om de eerste minister deze week nog te kunnen horen in de Kamer, maar vingen bot bij Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA), valt te horen in het parlement.
De premier zou volgende week wel toelichting mogen komen geven in de bevoegde Kamercommissie en de parlementsleden kunnen – zoals gebruikelijk – ook vragen indienen voor de plenaire vergadering. Groen-fractieleider Kristof Calvo en zijn SP.A-collega Meryame Kitir riepen de Kamervoorzitter maandag op om de Kamer deze week nog bijeen te roepen. Ze willen van de premier onder meer weten wat de rol van de regering in het hele dossier is, en wie waarvan op de hoogte was. Aan Franstalige kant opperden Ecolo, PS en CDH hetzelfde.