CETA: Waalse regering verwerpt recentste EU-voorstel als ‘onvoldoende’

Maxime Prévot en Paul Magnette © BELGA

De Waalse regering heeft van de Europese Commissie “de laatste documenten, teksten en voorstellen” over het CETA-verdrag gekregen. Na een kabinetsvergadering liet minister-president Paul Magnette weten dat zijn regering ook het recentste voorstel van de EU verwerpt. Hij gaat opnieuw met de Canadese minister praten.

De Waalse regering heeft ook het meest recente voorstel van de Europese Commissie over het handelsakkoord tussen de Europese Commissie en Canada (CETA) verworpen.

“Volgens Canada zijn er nog marges om te onderhandelen, en laat het land rond bepaalde punten blijkbaar de deur meer openstaan dan dan de Europese instanties en bepaalde EU-lidstaten”, aldus minister-president Paul Magnette (PS) na de vergadering van zijn kabinet.

Hij noemde de vooruitgang in het nieuwe EU-voorstel “reëel” maar ook “onvoldoende”. Hij vindt dat er met name onvoldoende garanties zijn om misbruik van deze overeenkomst door multinationals, “die niet noodzakelijk Canadees zijn”, te verhinderen.

Magnette wordt vrijdag om 9u30 verwacht in het Waals parlement, waar hij tekst en uitleg moet geven. Hij zal voordien, “in alle vroegte”, een gesprek hebben met de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland”, die hij eerder deze week al eens ontmoette.

Op basis van wat er uit dat gesprek komt, zal Magnette naar eigen zeggen verderpraten met de Europese Commissie, de Europese Raad en de federale Belgische regering “om alle mogelijkheden te onderzoeken”.

‘Weinig kans’

“Canada is bereid ons meer tijd te geven”, aldus de vicepresident van de Waalse regering, Maxime Prévot (cdH): “Het is vooral de Europese Raad die ons wil vastzetten in een agenda”. Hij verwees naar Raadsvoorzitter Donald Tusk.

Volgens Prévot is de kans klein dat er “een positieve uitkomst” zal zijn.

In principe gaf de EU België en Wallonië tot vandaag de tijd om tot een beslissing te komen.

“Als men tijdsdruk tegen ons wil gebruiken, zal dat niet werken”, waarschuwde Paul Magnette.

Magnette ontving donderdag nog een brief van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker met de vooruitgang die de internationale instanties de afgelopen dagen hebben bereikt.

Charles Michel: ‘We staan dicht bij het moment van de waarheid’

Premier Charles Michel, die vooraleer deze beslissing van de Waalse regering tot stand kwam met de pers sprak, zei te hopen dat de regering-Magnette snel duidelijk maakt of ze nu al dan niet met CETA instemt. “We staan dicht bij het moment van de waarheid. Op een bepaald moment moet men ja of nee kunnen zeggen.”

Michel sprak kort de pers toe bij zijn aankomst op de Europese top. Daar staat vrijdag het Europese handelsbeleid op de agenda. De meeste aandacht zal uiteraard naar het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada (CETA) gaan, dat voorlopig niet goedgekeurd geraakt omdat Wallonië op de rem staat. “Dit is een moeilijk en delicaat moment”, sprak de premier. “Momenteel krijgt de Waalse regering de laatste documenten, teksten en voorstellen van de Europese Commissie. Ik hoop dat ze in staat zal zijn ja te zeggen.”

“Ik heb veel respect voor de democratie, maar democratie is ook dat er op een bepaald moment een antwoord moet komen.” Waals minister-president Paul Magnette suggereerde deze week dat er nog maanden over CETA onderhandeld kan worden, maar daar lijken de Europese leiders niet van te willen weten. “De echo’s zijn niet positief”, zegt een goed ingelichte bron. “Ze gaan niet accepteren dat Wallonië om uitstel vraagt.”

Zoals het er naar uitziet, zal België (in casu Wallonië) tijdens de top duidelijk moeten maken of het al dan niet met CETA instemt. Premier Michel maakte wel duidelijk dat hij zonder groen licht van de Waalse regering CETA niet zal ondertekenen en dus ten allen prijze de Belgische grondwet wil respecteren.

Hij doet er naar eigen zeggen alles aan om te vermijden dat de positie van België in Europa verzwakt wordt.

CETA kwam donderdag ook ter sprake in de Kamer. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders herhaalde dat alles in het werk is gesteld om de vragen en bezorgdheden te beantwoorden, onder andere over de landbouw en de import van Canadees vlees.

Op de tweede dag van de top, vrijdag vanaf 10 uur, zullen de Europese staatshoofden en regeringsleiders zich over CETA buigen.

(Belga/JH/RR)

Partner Content