CD&V dringt bij Homans aan op oplossing dreigend huisvestingsprobleem
Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) krijgt kritiek van CD&V, de eigen meerderheid, omdat ze de huurmarkt onvoldoende zou voorbereiden op de komst van erkende asielzoekers.
Er dreigt wel degelijk een huisvestingsprobleem voor erkende asielzoekers en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) moeten dringend voor oplossingen zorgen. Dat zeggen CD&V’ers Nahima Lanjri en Dirk De Kort.
Vlaams parlementslid De Kort spreekt minister Homans bovendien tegen. Erkende asielzoekers kunnen volgens hem namelijk niet meteen terecht op de sociale woningmarkt, maar zijn aangewezen op de private markt die zelf al onder druk staat. Minister Homans pareert de kritiek van De Kort.
Kritiek uit eigen meerderheid
Oppositiepartij Groen trok eerder deze week aan de alarmbel. Minister Homans zou de huurmarkt onvoldoende voorbereiden op de komst van de erkende asielzoekers. Minister Homans verweet Groen te spreken met ‘een dubbele tong’ en zei dat alle erkende asielzoekers zich net als anderen kunnen inschrijven op een wachtlijst voor een sociale woning.
Maar nu krijgt de N-VA-minister ook kritiek vanuit de eigen meerderheid, meer bepaald van Vlaams parlementslid Dirk De Kort: ‘In tegenstelling tot wat minister Homans zegt, zullen de erkende asielzoekers niet onmiddellijk terechtkunnen op de sociale huisvesting, maar aangewezen zijn op de private huurmarkt.’
De Kort verwijst naar het woondecreet. ‘Dat voorziet dat er voorrang mag gegeven worden aan mensen die gedurende de afgelopen 6 jaar minstens 3 jaar op het grondgebied van de gemeente wonen. De meeste huisvestingsmaatschappijen maken ook gebruik van deze mogelijkheid. Dat betekent dat vluchtelingen de eerste 3 jaar niet terechtkunnen in de sociale huisvesting’, aldus De Kort.
Lokale binding
We wachten nog op het eerste constructieve voorstel van CD&V in het parlement
Kabinet-Homans
Minister Homans countert de kritiek van De Kort. ‘Ik heb nooit gezegd dat erkende vluchtelingen onmiddellijk toegang zullen krijgen tot de sociale woonmarkt. Neen, ze kunnen zich als ze voldoen aan de toelatingsvoorwaarden inschrijven op de wachtlijst voor een sociale woning, net zoals alle andere rechthebbenden, maar ze zullen geen voorrang krijgen. En verder zullen ze zich inderdaad moeten richten tot de private huurmarkt die in deze zeker ook een heel belangrijke rol te spelen heeft’, aldus Homans.
Ook bij de verwijzing van De Kort naar de voorwaarde rond lokale binding (voorrang voor wie de afgelopen zes jaar drie jaar in de gemeente woonde) heeft Homans vragen. ‘Wil De Kort dit dan afschaffen waardoor wie een lokale binding heeft, geen voorrang meer zal krijgen?’, vraagt de N-VA-minister zich af.
Samenlevingsopbouw
De Kort stelt ook voor alternatieven uit te werken om de huisvestingsmogelijkheden te verruimen. Zo zijn er mensen die spontaan woningen aanbieden voor de opvang van vluchtelingen. ‘Mogelijk ligt hier een rol van de OCMW’s die dit aanbod in kaart kunnen brengen’, aldus de Kort. Een andere mogelijkheid die hij voorstelt, is tijdelijke huisvesting in leegstaande panden via organisaties zoals Samenlevingsopbouw.
Dat dat voorstel rond Samenlevingsopbouw betreft, merkt Homans op dat CD&V daar perfect het initiatief kan nemen aangezien dat onder de bevoegdheid van CD&V-minister Jo Vandeurzen valt.
‘Het blijft ons ook onduidelijk wat zij precies voorstellen. Wij lezen vooral kritiek, maar we wachten nog op het eerste constructieve voorstel van de CD&V in het parlement”, klinkt het nog vanuit het kabinet-Homans. (Belga/AVE)
Vluchtelingencrisis
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier