Burgerinitiatief moet democratie in ons land zuurstof inblazen
Een groep burgers rond schrijver David Van Reybrouck wil bewijzen dat democratie meer is dan verkiezingen.
Info: www.g1000.org Lees ook een commentaar van Karl van den Broeck.
Een groep burgers rond schrijver David Van Reybrouck wil bewijzen dat democratie meer is dan verkiezingen.
Het was een goed bewaard geheim: schrijver David Van Reybroeck (bekend van de bestseller Congo) verzamelde de afgelopen maanden 25 ‘onafhankelijke burgers’ uit alle Belgische gewesten en gemeenschappen en lanceerde vrijdag een ambitieus burgerinitiatief.
Op een persconferentie in Tour & Taxis was hij geflankeerd door VTM-presentatrice Francesca van Thielen en de Brusselse Franstalige schrijver Vincent Engel. Bij de groep horen onder meer ook Dave Sinardet en Sigrid Bousset.
Samen kondigden ze oprichting van de G1000 aan. Bedoeling is om 1000 mensen te vinden (een representatief staal van de bevolking) die op 11 november in Tour en Taxis een burgertop zullen houden. Samen zullen ze ‘onbevangen overleggen over de toekomst van het land’. Honderd tafels van tien mensen moeten – onder begeleiding van experts – de verschillende beleidsopties analyseren en daarna stemmen over de compromissen die kunnen worden gesmeed.
De G1000 is een drietrapsraket’, zegt Van Reybrouck. ‘Eerst is er een grote online-enquête om te achterhalen waar de burger echt van wakker ligt. Die loopt tot november. Dan is er de burgertop zelf, waar de contouren van de mogelijke oplossingen worden geschetst. Ten slotte is er een slotfase waarbij een kleine groep burgers dieper zal graven.’
Van Reybrouck gaat uit van de stelling dat democratie verworden is tot ‘de dictatuur van de verkiezingen’. ‘Misschien zijn er wel andere manieren om de democratie gestalte te geven. Wij geloven vooral in de “overlegdemocratie”. Vinden wij het normaal om in een informatietijdperk te leven met een kiessysteem dat in essentie uit de vroege negentiende eeuw stamt?’
Om het initiatief, dat zaterdag in alle Belgische kwaliteitskranten gelanceerd werd, te financieren doet de G1000 een beroep op crowd funding. Enkel anonieme en kleine(re) giften worden aanvaard. Ook worden alle toeters en bellen van deze ‘democratie 2.0’ gebruikt: Facebook, Twitter, internet.
Karl van den Broeck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier