Briefje Franse ex-minister brengt De Decker nog meer in opspraak
De Franse ex-minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant heeft destijds in een handgeschreven briefje het “fantastische werk” geprezen van voormalig Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) voor Patokh Chodiev en zijn zakenpartners. Dat schrijven De Standaard en Le Vif woensdag.
Later op de dag wordt Guéant verwacht in de parlementaire onderzoekscommissie rond Kazachtgate.
“Beste Damien, Ik heb A. De Decker aan de lijn gehad. Het is waar dat hij en zijn ploeg een fantastisch werk hebben gedaan dat niet anders kan dan de belangen van Frankrijk dienen. Mijn zorg nu is zeer prozaïsch, met name dat de advocaten die voor Chodiev gewerkt hebben hun geld krijgen. Kan jij een woordje doen bij Chodiev of laten een woordje doen? CG”, zo luidt het handgeschreven briefje gedateerd op 18 augustus 2011.
Het Franse gerecht kreeg het briefje van Damien Loras, een medewerker van het Franse Elysée en de Franse vertrouwensman van de Belgisch-Ozesbeekse miljardair Chodiev. Het is een bijkomende aanwijzing dat de Franse politiek baat had bij een oplossing voor de gerechtelijke problemen van Chodiev in België, die er uiteindelijk in maart 2011 is gekomen via een ongewoon snelle goedkeuring van de wet op de verruimde minnelijke schikking.
Woensdag komt Guéant vrijwillig getuigen voor de commissie-Kazachgate. Volgens De Standaard wordt verwacht dat hij in principe met open vizier kan spreken, aangezien zijn politieke carrière in Frankrijk is spaak gelopen op een veroordeling in een zaak van zwart geld.
Commissievoorzitter Dirk Van der Maelen sprak woensdagochtend op de RTBF-radio van een “staatszaak” die erin bestond “een wet te maken op maat van drie criminelen”.
“Dankzij lekken in de pers zijn we goed op weg om dat te kunnen bewijzen”, aldus de sp.a’er. “Ik hoop dat de passage van Claude Guéant ons zal toelaten een beter zicht te krijgen op wat er is gebeurd.”
“Door de documenten die de pers elke week uitbrengt, maar zeker door dit expliciete manuscript, wordt het voor de protagonisten in dit dossier wel erg moeilijk om de bewijzen en het schandalige karakter van deze Franse inmenging in Belgische overheidszaken nog te ontkennen”, reageerde ook Ecolo-Kamerlid Georges Gilkinet.
Over een mogelijke rol van MR-vicepremier Didier Reynders zei Van der Maelen nog dat er “tot op vandaag niets bewezen is”. “Maar er zijn aanwijzingen en het is de taak van de commissie om die van naderbij te bekijken.”
Oud-minister Guéant ontkent Franse acties om Belgische wet aan te passen
Frankrijk heeft geen acties ondernomen om de Belgische wet op de verruimde minnelijke schikking aan te passen. Dat heeft oud-minister Claude Guéant woensdag in de onderzoekscommissie Kazachgate verklaard. Hij gaf wel aan dat de president van Kazachstan graag een positieve afloop wilde in het gerechtelijk dossier rond het zogenaamde Kazachse trio, dat van de afkoopwet gebruik kon maken. Of er een verband was met een latere commerciële deal tussen Frankrijk en Kazachstan, wist Guéant naar eigen zeggen niet.
De onderzoekscommissie moet nagaan onder welke omstandigheden de zogenaamde afkoopwet in 2011 plots tot stand kwam. Daarbij komt onder meer oud-Senaatsvoorzitter Armand De Decker in beeld. Hij zou lobbywerk hebben verricht om de wet door het parlement te krijgen – wat hij zelf ontkent. Een piste is dat hij dat deed op aangeven van het Elysée, om een deal met Kazachstan te smeren.
De Kazachse president zou immers hebben aangegeven dat de vervolgingen in ons land tegen Patokh Chodiev, Alijan Ibragimov en Alexander Masjkevitsj eerst van de baan moesten zijn. Volgens ex-minister Guéant was het dossier voor Frankrijk geen essentieel dossier, maar “gewoon een dossier als andere dat werd gevolgd”. In die periode waren er andere dossiers die de aandacht van de Franse regering wegdroegen, zoals de financiële crisis zei Guéant. “Een totale banaliteit”, luidde het.
De gewezen minister, die voordien secretaris-generaal was op het Elysée, ontkende dat er over het dossier contacten zijn geweest met Belgische politici. Hij citeerde wel een etentje in februari 2011 waar ook Armand De Decker aanwezig was. De minister van Staat maakte toen deel uit van het advocatenteam van Chodiev rond Catherine Degoul. Volgens Guéant was hijzelf daar aanwezig “uit hoffelijkheid”.