Bourgeois Vlaams minister-president, Peeters mogelijk naar federaal niveau
Uittredend Vlaams minister-president Kris Peeters reageert geprikkeld op de speculaties over de postjes. Wellicht omdat hij niet in de regering zal zitten die hij mee heeft gevormd.
‘Ik stel vast dat N-VA al postjes aan het uitdelen is. Dat is niet verstandig’, zo reageert Kris Peeters in het VTM Nieuws misnoegd over de vele speculaties over de postjes binnen de nieuwe Vlaamse regering. Zo schrijft de krant De Standaard dat N-VA Geert Bourgeois als nieuwe minister-president naar voor schuift van een ploeg van negen ministers (5 N-VA’ers en 4 CD&V’ers) en dat Kris Peeters daar geen deel van zal uitmaken.
Het is echter niet uitgesloten dat Peeters op het federale niveau opduikt. Volgens VTM Nieuws heeft hij daarover intensieve contacten met formateur Charles Michel (MR).
De Standaard meent ook te weten dat Ben Weyts een ministerpost krijgt en dus niet opteert voor het voorzitterschap van N-VA, terwijl Jan Peumans aan een tweede mandaat als voorzitter van het Vlaams parlement mag beginnen.
Philippe Muyters wordt dankzij het sterke verkiezingsresultaatvan N-VA in de provincie Antwerpen de tweede Antwerpenaar in de regering en de Oost-Vlaamse N-VA-minister gaat tussen Elke Sleurs en Sarah Smeyers, weet de krant. Liesbeth Homans zou tot slot vice-minister-president worden.
Crevits belangrijkste christendemocraat
Hilde Crevits zou als vice-minister-president de belangrijkse christendemocraat worden in het nieuwe kabinet. Andere CD&V-namen die circuleren zijn Jo Vandeurzen, Koen Van den Heuvel (burgemeester van Puurs), Steven Vanackere en de jonge Brusselse belofte Benjamin Dalle.
Over het verloop van de onderhandelingen zelf komen intussen een beetje tegenstrijdige signalen. Zo zegt één bron dat de gesprekken maar ‘moeizaam’ vorderen, terwijl een andere bron zegt dat er hard wordt voortgewerkt.
De onderhandelaars zitten sinds zaterdagochtend samen op het kabinet van CD&V-minister Vandeurzen. Op tafel liggen de resterende knopen om te komen tot een nieuw Vlaams regeerakkoord. Die knopen concentreren zich voornamelijk rond de nieuwe bevoegdheden die Vlaanderen krijgt met de zesde staatshervorming, gaande van de kinderbijslag tot de woonbonus. Het doorhakken van elke knoop heeft belangrijke budgettaire consequenties.
N-VA-voorzitter Bart De Wever zei dat de lopende formatiegesprekken de moeilijkste zijn die hij tot nog toe heeft meegemaakt op Vlaams niveau, maar dat hij de onderhandelaars toch ‘begin volgende week’ ziet landen. ‘Ik hoop het, ik denk het’, zei hij.
Michel I: de 'Zweedse' coalitie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier