Bourgeois boos om Waals njet tegen Europees-Canadees handelsverdrag
Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is absoluut niet te spreken over de houding van Wallonië in het dossier van het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada (CETA). Door verzet van het Waals Parlement zal ons land zich moeten onthouden bij de stemming over het akkoord.
Geert Bourgeois, momenteel op handelsmissie in India, reageert ‘verontrust’ op de stemming. ‘Dit leidt niet alleen tot diplomatiek gezichtsverlies, maar dit is ook een regelrechte bedreiging voor onze economie en onze welvaart’, zegt hij aan Belga.
Verzet
Het Waals Parlement heeft met een meerderheid van 44 tegen 22 stemmen een resolutie goedgekeurd waarin het zich uitspreekt tegen het Europees-Canadees handelsverdrag CETA. Het vraagt de Waalse regering de federale regering geen groen licht te geven om het verdrag te ratificeren. De parlementsleden van PS, CDH, Ecolo en PTB schaarden zich achter de resolutie, de MR (federaal in de meerderheid) verdedigde het verdrag.
Met zijn verzet geeft het parlement uiting aan de bezorgdheid die her en der leeft over CETA. Er is ongerustheid dat door de invloed van het Canadese bedrijfsleven de Europese sociale en milieunormen op de helling zullen komen te staan. Veel van die bedrijven hebben bovendien een Amerikaanse moedermaatschappij en het is dan ook geen toeval dat de critici CETA als een voorbode zien van het nog veel omvangrijker Europees-Amerikaans handelsverdrag TTIP. Over die laatste tekst zijn de onderhandelingen nog volop bezig.
Dit leidt niet alleen tot diplomatiek gezichtsverlies, maar dit is ook een regelrechte bedreiging voor onze economie en onze welvaart
Geert Bourgeois
Ook de bescherming van de openbare dienstensector, de culturele sector en de landbouw baren zorgen. Het parlement is ook niet tevreden met de aanpassingen die aangebracht werden aan het mechanisme voor het beslechten van geschillen tussen bedrijven en overheden.
Afspraken
Bourgeois vindt dat Wallonië door de stemming en het opleggen van nieuwe voorwaarden terugkomt op eerder gemaakte afspraken. Volgens hem waren de onderhandelingen op intra-Belgisch niveau afgerond in 2014.
Door het CETA-ontwerp nu te verwerpen, zal ons land zich bij gebrek aan consensus als enige Europese lidstaat moeten onthouden bij de ondertekening. Dat kan voor Bourgeois niet door de beugel. Het akkoord heronderhandelen is voor Bourgeois geen optie. Hij vreest voor ‘diplomatieke gevolgen’ en een mogelijke impact op andere akkoorden zoals het TTIP-vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten.
Volgens Bourgeois is CETA ook van groot belang voor Vlaanderen. Zo zijn er niet alleen de douanerechten die bijna integraal wegvallen, maar ook het wegwerken van tarieven voor bijvoorbeeld de landbouw en de chemische en farmaceutische industrie.
Bourgeois: ‘Onze offensieve belangen, voor onder andere de fruitsector, onze chemische en farmaceutische industrie en onze baggeraars, zijn in het akkoord opgenomen. Maar ook met onze defensieve belangen, in bijvoorbeeld openbare aanbestedingen en culturele en audiovisuele diensten, werd rekening gehouden’, klinkt het. ‘Kortom, dit is een akkoord dat alle verwachtingen inlost en van cruciaal belang is voor onze economie en onze welvaart.’
Progressief
Het is echter nog niet duidelijk of CETA wel een ‘gemengd’ verdrag zal zijn, waarvoor ook de regionale parlementen hun goedkeuring zullen moeten geven. Op bezoek in het Waals parlement zei Europees commissaris voor Handel Cecilia Malmström enkele weken geleden nog dat dit meer dan waarschijnlijk het geval zal zijn.
Vorige week was de Canadese minister van Internationale Handel Chrystia Freeland nog in Brussel om België en de EU te overtuigen van CETA. Freeland, die lid is van de Canadese Liberale Partij, zei dat progressieven in haar een partner vinden. ‘Aan de progressieven in België en Europa wil ik dit zeggen: dit is een goed akkoord voor de EU, voor centrumlinks en voor iedereen die legitieme bezorgdheden heeft over handel en globalisering’. (Belga/KVDA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier