Bommenkerkhof voor kust gevaarlijker dan gedacht

Belgische kust © BELGA

Voor de kust van Heist en Zeebrugge is veel meer gifgas uit de Eerste Wereldoorlog gedumpt dan tot nu toe werd aangenomen.

Uit een nieuw onderzoek van het Bestuur van Zeewezen blijkt dat de restanten van de granaten uit de Eerste Wereldoorlog voor de Belgische kust veel meer giftige gassen bevatten dan aanvankelijk werd gedacht.

Tot nu toe werd aangenomen dat slechts een derde van de ‘dumpsite’ voor de kust van Heist en Zeebrugge met gifgasgranaten werd ingenomen. Maar Luc Vandeweyer van het Rijksarchief en Tine Missiaen van de Universiteit Gent ontdekten dat de gedumpte munitie “hoogstwaarschijnlijk vrijwel volledig uit gifgasgranaten bestaat”.

Ontploffing

Volgens de overlevering zijn kort na de oorlog op een zandbank bij Heist 35.000 ton ongebruikte granaten gedumpt. Twee derde gewone munitie en een derde gifgas, werd altijd gedacht.

“Deze cijfers zijn op drijfzand gebouwd”, aldus de onderzoekers op deredactie.be. Want uit de documenten die Vandeweyer en Missiaenen onderzochten, blijkt dat gewone granaten aan land in kuilen tot ontploffing werden gebracht. “De chemische munitie daarentegen werd niet vernietigd om verspreiding van giftige dampen te voorkomen.”

Veilig begraven

Het stort ligt op nauwelijks 500 meter, maar de wetenschappers maken zich weinig zorgen. “Het stort ligt veilig begraven onder een laag zand en de toestand wordt goed opgevolgd. Er zijn nog geen lekken geweest”, aldus de onderzoekers.(AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content