Ben Weyts: ‘Wie bang is van verandering, moet bang zijn’
Ben Weyts, ondervoorzitter van N-VA, ziet geen reden om bang te zijn van hem en zijn N-VA: ‘Je moet bang zijn als je bang bent voor verandering. Sommige partijen zijn bang omdat ze de macht dreigen te verliezen.’
Ben Weyts, de nummer twee van de N-VA, legt in een interview met zusterblad Le Vif/L’Express zijn nationalistische project voor 2014 uit. Hij is verontwaardigd over de aanvallen van de traditionele partijen en ziet niet waarom het onmisbaar karakter van zijn partij in vraag wordt gesteld. Ben Weyts wordt voorgesteld als potentiële opvolger van voorzitter Bart De Wever aan het hoofd van de N-VA na de verkiezingen van 2014. Interview zonder taboes. ‘De winnaar van de verkiezingen heeft het initiatief, punt!’Iedereen wacht op uw positie inzake de zeer belangrijke multi-stemming van 2014… Is dit het moment van waarheid voor uw partij?
Ben Weyts: “Het is evident dat de campagne zeer moeilijk zal zijn. Ik heb de indruk dat de traditionele partijen beseffen dat ze zich in een ingewikkelde positie bevinden. Cijfermatig aanvaarden ze hun verliezen maar ze proberen vooral een nieuwe vooruitgang van de N-VA te vermijden door de bevolking schrik aan te jagen. Op basis van onwaarheden en zelfs leugens.”
Zelfs de CD&V neemt afstand van jullie…
Ben Weyts: “Ik stel vast dat verschillende partijen meedoen met het systeem dat ons wil demoniseren, ja. We bereiden ons concreet voor op de belangrijkste inzet van deze verkiezing: het confederalisme. Een notie die we trouwens in het programma van CD&V en Open VLD terugvinden. Als de verkiezingen zoals ze voorgesteld worden een sleutelmoment zijn om je programma te realiseren, hopen we dat we niet de enigen zijn die dat verdedigen.”
Wat betekent dat concreet?
Ben Weyts: “Voor ons heeft confederalisme dezelfde definitie als bij CD&V en Open VLD: de Franstaligen en de Vlamingen moeten hun eigen problemen oplossen met hun eigen oplossingen en hun eigen verantwoordelijkheden. Dat is de logica.
Met andere woorden: communautaire regeringen maar geen federale regering meer?
Ben Weyts: “Maar nee ! Anders spreken we van onafhankelijkheid. Confederalisme betekent dat je verantwoordelijk bent voor je eigen bevoegdheden. We zullen de bevoegdheden die we nog samen willen uitoefenen in overleg bepalen. Niet omdat we verplicht zijn om mee te werken, zoals het vandaag het geval is, maar omdat we dat willen.”
Een onbeschreven blad?
Ben Weyts: “Ja, een onbeschreven blad. Door de efficiëntie voor onze gemeenschappen en de wil om samen te werken voorop te zetten. Dat is samen werken! In het kader van ons congres van volgend jaar willen we de bevoegdheden bepalen die volgens ons moeten overgeheveld worden aan de federale entiteiten en welke op confederaal niveau moet blijven. En welke concrete politieke veranderingen we zouden kunnen invoeren.”
Blijft de kwestie Brussel, altijd al een knoop voor de Vlaamse Beweging.
Ben Weyts: “Het is niet omdat een probleem moeilijk is dat je het niet moet proberen oplossen. Vandaag wordt er gedacht dat confederalisme ingewikkeld is! Brussel, Europa, dat zal niet gaan, hoor je… Wij zijn van mening dat hindernissen opgeheven kunnen worden als je dat wilt.
Politiek wordt dit moeilijk voor u. Geert Bourgeois heeft gezegd: ‘N-VA moet onmisbaar zijn’.
Ben Weyts: “Ik ga ervan uit dat wanneer je de verkiezingen wint, je in een democratie de facto onmisbaar wordt en je het initiatief hebt, toch? In een normaal land zou dat zo moeten zijn. Ik hoop dat dat het geval zou zijn.
Er is dus geen reden om bang te zijn van u?
Ben Weyts: “Absoluut niet ! Je moet bang zijn als je bang bent voor verandering. Sommige partijen zijn bang omdat ze de macht dreigen te verliezen.
Wat denkt u over het idee van een referendum over de onafhankelijkheid van Vlaanderen?
Ben Weyts: “Referenda, dat zijn verkiezingen. Bij ons willen sommigen een referendum organiseren wanneer ze een probleem hebben met het resultaat van de verkiezingen. Dat is niet coherent.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier