Ewald Pironet
‘Belgische spaarder wordt gemolken door Frankrijk’
‘De Belgische bank BNP Paribas Fortis keert een uitzonderlijk dividend van meer dan 2 miljard euro uit aan zijn Franse moedermaatschappij BNP Paribas. Het voorval illustreert niet alleen dat België nog altijd een wingewest is voor Frankrijk, maar ook dat we vandaag nog steeds bloeden voor het roekeloze gedrag van de verantwoordelijken bij Fortis jaren geleden’, schrijft Knack-redacteur Ewald Pironet.
Het nieuws dat BNP Paribas Fortis meer dan 2 miljard zal storten aan haar Franse moedermaatschappij BNP Paribas, kwam enkele dagen nadat bekend werd dat de Belgische bank de komende drie jaar netto 1.050 voltijdse jobs, of 7 procent van het totaal, wil schrappen. Een slechtere timing om geld door te sluizen van België naar Frankrijk was moeilijk denkbaar.
Belgische spaarder wordt gemolken door Frankrijk
De dividenduitkering moet nog worden goedgekeurd op een buitengewone algemene vergadering, maar dat is slechts een formaliteit. De Belgische overheid had enige jaren 25 procent van de aandelen in BNP Paribas Fortis en kon zo belangrijke beslissingen blokkeren, maar eind 2013 verkocht toenmalig minister van Financiën Koen Geens (CD&V) het overheidsaandeel in de grootste Belgische bank aan de Fransen. Gevolg is dat BNP Paribas Fortis nu voor 100 procent in handen is van BNP Paribas. De Fransen kunnen dus zonder veel tegenwind doen wat ze willen met het Belgisch filiaal.
Hoe België wingewest werd voor Frankrijk
Collega Patrick Claerhout van het financieel-economische magazine Trends heeft de vinger al op de wonde gelegd: er was minister Geens eind 2013 veel aan gelegen om de Belgische staatsschuld onder de symbolische grens van 100 procent van het bbp te duwen en dat was de reden waarom hij de 25 procent in de grootste Belgische bank verkocht. Maar daden ingegeven door symboliek zijn achteraf bekeken vaak niet de meest verstandige, aldus Claerhout en zo is het: door allerlei zaken is de Belgische staatsschuld intussen alweer gestegen tot meer dan 105 procent van het bbp.
Toenmalig premier Yves Leterme (CDu0026V) heeft altijd gezegd dat we geld zouden verdienen aan het redden van de banken. Dat is in het dossier Fortis niet zo
Claerhout stelt terecht dat België ook te weinig kreeg voor haar belang in BNP Paribas Fortis: ‘België kreeg 3,25 miljard euro voor zijn belang in de grootste bank van het land. Een peulschil, aldus critici, de Belgische bank was duidelijk meer waard. In het licht van het uitzonderlijk dividend dat nu wordt uitgekeerd krijgen zij overschot van gelijk. De regering maakte eind 2013 duidelijk de foute keuze’, zo besluit hij.
België heeft nog wel 10,3 procent in de Franse moedermaatschappij BNP Paribas. ‘Op die manier behouden we onze invloed in de bank’, zie minister Geens ooit in een parlementaire commissie. Maar de Belgische invloed daar is gering en kan in elk geval niet voorkomen dat nu meer dan 2 miljard euro van België naar Frankrijk wordt versluisd. Of hoe België een wingewest werd voor Frankrijk.
Bloeden voor het roekeloze Fortis-beleid
De hele zaak illustreert ook hoe we nog steeds bloeden voor het roekeloze beleid dat de top van Fortis begin deze eeuw voerde onder leiding van voorzitter Maurice graaf Lippens. Eind 2008 dreigde het faillissement voor Fortis, dat zich vergaloppeerd had in de overname van ABN Amro en zich veel te ver had gewaagd in het moeras van de herverpakte kredieten, die daarna nauwelijks nog iets waard bleken te zijn. Onze overheden moesten eind september 2008 Fortis redden met belastinggeld om een totale ineenstorting van ons financieel systeem te voorkomen. Een week later nam BNP Paribas een groot deel van Fortis over.
Toenmalig premier Yves Leterme (CD&V) heeft altijd gezegd dat we geld zouden verdienen aan het redden van de banken. Dat is in het dossier Fortis in elk geval niet zo. Nu vloeit dus meer dan 2 miljard euro weg uit ons land. De Belgische spaarder en de bedrijven die klant zijn bij BNP Paribas Fortis worden gemolken door de Fransen. En daar blijkt niets tegen te doen.
Schietgebed van Pironet
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier