Belgische reacties op verkiezing Franciscus I
Ook in eigen land komen er volop reacties op de verkiezing van pauks Franciscus I.Premier Elio Di Rupo wenst de 266ste paus alvast veel succes bij het uitvoeren van zijn functie.
De eerste minister heeft in naam van de federale regering de nieuwe paus gefeliciteerd met zijn aanstelling. In een kort persbericht zegt de premier dat paus Franciscus I onder meer een antwoord moet bieden “op de hoop en verwachtingen van katholieken overal ter wereld, in een samenleving in volle verandering”.
Jezuïeten
De Belgische jezuïetengemeenschap reageert woensdag verbaasd en geëmotioneerd op de verkiezing van “hun” Jorge Mario Bergoglio tot paus. “We geloofden het eerst niet. We zijn volledig verrast en overdonderd”, reageert Albert Schmitz van het Huis Sint-Pieter in Louvain-la-Neuve.
Net als Schmitz wijst ook Paul Mayence van de Heilig Hart-gemeenschap in Charleroi op de sobere levensstijl van kersvers paus Fransiscus I. Als bescheiden man heeft hij geen auto en neemt hij het openbaar vervoer.
Beide Jezuïten spreken van “een man die erg dicht bij het volk staat en die enorm veel aandacht heeft voor de armoede”. “Hij zal zeker veel doen voor de armen. Zijn activiteiten zouden de politieke wereld moeten beïnvloeden”, aldus Schmitz, die ook hoopt op een nieuwe stijl voor de curie. “We gaan morgen toch een glaasje drinken op de gezondheid van de nieuwe paus”, aldus Schmitz.
Moslimexecutieve
Bij monde van voorzitter Ugurlu Semsettin onthaalde de Belgische Moslimlexecutieve de verkiezing van de nieuwe paus positief. “Wij wachten uiteraard op de eerste woorden van Franciscus I gericht aan de moslimwereld maar wij begroeten de keuze van een niet-Europeaan tot paus. Dat is zeer positief”, verklaarde hij
De Moslimexecutieve houdt er in de eerste plaats aan de katholieke wereld en de 115 kardinalen te feliciteren met de snelle verkiezing van een nieuwe paus. “Het lijkt erop dat Franciscus I iemand is die dicht bij de armen staat, met een grote menselijke dimensie. Het is ook erg positief dat een kardinaal van een ander werelddeel verkozen wordt. Rome toont daarmee aan dat een paus van om het even welk continent kan komen. Die boodschap is belangrijk”, aldus Semsettin.
Wat betreft de toekomstige relaties tussen moslims en katholieke gelovigen, kan enkel de tijd en het discours de toon zetten. “Wij houden de start van het pontificaat van Benedictus XVI in gedachte, die enkele ongelukkige woorden had voor de moslimwereld. Hij verduidelijkte nadien zijn uitlatingen en het incident werd vergeten. Voor ons is de rol van de paus primordiaal”, besluit de Moslimexcecutieve.
Orthodexen
De orthodoxe kerk in België toont zich woensdag tevreden met de keuze voor de Argentijn Jorge Mario Bergoglio als nieuwe paus. “Het is goed dat de nieuwe paus Latijns-Amerikaans is. Dat geeft nieuwe hoop aan de katholieke kerk”, reageert bisschop Athénagoras de Sinope. In 2005 betreurde hij nog dat de keuze voor de Duitse Ratzinger een gebrek aan openheid toonde ten aanzien van andere christenen. (Belga/TV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier