Belgisch-Congolese militaire analist opgepakt in Congo

Kamiel Vermeylen

De Belgisch-Congolese militaire analist en onderzoeker Jean-Jacques Wondo Omanyundu is deze week opgepakt in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Dat schrijft La Libre Belgique en het nieuws wordt bevestigd door het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wondo is gespecialiseerd in militaire conflicten in Congo en heeft diploma’s van de Koninklijke Militaire School, de Universiteit van Luik en de ULB op zak. Volgens La Libre wordt hij al enkele dagen ondervraagd in het kader van de verijdelde staatsgreep op 19 mei. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt ‘op de hoogte te zijn van de arrestatie’ en ‘het dossier van nabij te volgen.

Het Congolese leger verklaarde vorige week zondag een poging tot staatsgreep te hebben verijdeld. Bij de aanval op het huis van de toekomstige parlementsvoorzitter Vital Kamerhe vielen drie doden, onder wie twee politieagenten. Andere coupplegers waren erin geslaagd het presidentieel paleis binnen te dringen.

Bij de poging tot staatsgreep zouden zowel Congolezen als buitenlanders betrokken geweest zijn. Het Congolese leger pakte tot nog toe een veertigtal personen op. De Congolese ngo Justicia berichtte reeds over standrechtelijke executies van verschillende aanhangers van Christian Malanga, de opposant die achter de verijdelde staatsgreep zou zitten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content