Wouter Beke: ‘Geen neutrale overheid die waardenbeleving wil privatiseren’
CD&V-voorzitter Wouter Beke wil niet dat het debat over de lekenstaat leidt tot een neutrale overheid die religies volledig uit de publieke sfeer bant. “We hebben geen neutrale overheid nodig, maar wel een overheid die betrokkenheid aanmoedigt en onpartijdig is”, schrijft Beke in zijn nieuwe essay “Het Nieuwe WIJ”.
Op aansturen van Open Vld-fractieleider Patrick Dewael start het parlement met een debat over de lekenstaat. Tegen de achtergrond van de aanslagen in Parijs riep Dewael op te bekijken of een reeks principes in de Grondwet, zoals de scheiding tussen kerk en staat, uitgediept kunnen worden. CD&V-voorzitter Beke ziet achter die vraag een andere agenda.
Paradox
“De grote problemen met geradicaliseerde jongeren en salafistische moskeeën worden gebruikt om een andere ideologische agenda te ontplooien”, schrijft hij. “Welk probleem wil men in feite oplossen? Het antwoord is duidelijk: verban religies, dan heb je ook de islam verbannen! Dat is de onderliggende gedachte. De paradox is dat men de terreur in Parijs als aanleiding neemt om een laïcité naar Frans model in te voeren, het land waar de aanslagen plaatsvonden”, aldus Beke.
Kamervoorzitter Siegried Bracke (N-VA) waarschuwde er in ‘Le Soir’ voor dat het debat over de lekenstaat onvermijdelijk ook over de plaats van het katholiek onderwijs of van christelijke ziekenhuizen in ons land zou gaan. “Nu vraag ik me toch af wat de katholieke scholen te maken hebben met de aanslagen in Parijs”, schrijft Beke. “De lekenstaatideologen zien de kans om de vrijheid van onderwijs ter discussie te stellen en ze misbruiken daarvoor het debat over de laïcité en de vraag naar de verhouding tussen de overheid, en godsdiensten en levensbeschouwingen.”
Onpartijdige overheid nodig
“We hebben geen neutrale overheid nodig, maar wel een overheid die betrokkenheid aanmoedigt en onpartijdig is”, aldus Beke. “Geen neutrale overheid die waardenbeleving wil privatiseren. Geen beleid dat zegt dat zingeving en geloof alleen een kwestie is van de private sfeer en de eigen woonkamer. Salafistische moskeeën zijn een probleem. Maar de meeste geradicaliseerde jongeren werden dit niet door moskeebezoek. Wel door salafisten die thuis jongeren rond zich wisten te verzamelen en hen in private woonkamers hebben gebrainwasht.”
Het essay van Beke heeft als ondertitel “pleidooi voor een betrokken samenleving”. Daarin voert Beke onder meer aan dat het middenveld moet vernieuwen: ziekenfondsen moeten “gezondheidsfondsen” worden (een kompas in het aanbod van de gezondheidszorg), vakbonden moeten “vakcoaches” worden en werkgevers “moeten werk maken van participatief ondernemen”. (Belga/NSK)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier