Wie wordt Kamervoorzitter: Bracke, Flahaut, Dewael, Bacquelaine of groene?
N-VA en CD&V willen dat Siegfried Bracke de opvolger wordt van André Flahaut als Kamervoorzitter. De liberalen hebben ook hun kandidaat, en ook de groenen zouden iemand willen naar voren schuiven.
Siegfried Bracke (N-VA), André Flahaut (PS), Patrick Dewael (Open VLD), Daniel Bacquelaine (MR) of toch een groene kandidaat: vandaag wordt gestemd over wie de voorzittershamer van André Flahaut (PS) overneemt in de Kamer. Het is vooral uitkijken naar wie de liberalen naar voren schuiven, dat zou namelijk kunnen wijzen op de richting waarin informateur en MR-voorzitter Charles Michel aan het werken is.
N-VA wil dat Siegfried Bracke tijdelijk Kamervoorzitter wordt, in afwachting van de vorming van een nieuwe federale regering. Daarvoor krijgt het de steun van de CD&V. De voormalige kartelpartners wijzen op de traditie, die wil dat de grootste fractie de Kamervoorzitter mag aanduiden.
PS hoopt dan weer op de steun van CDH om huidig Kamervoorzitter André Flahaut aan te laten blijven.
Toen N-VA-voorzitter Bart De Wever nog informateur was, hoopte zijn partij ook nog de goedkeuring van de Franstalige liberalen van de MR te krijgen. Stemde MR voor Bracke, dan zou dat goodwill richting de centrumrechtse regering met MR, CD&V, N-VA en CDH betekenen.
MR en Open VLD: één en ondeelbaar
Nu echter niet meer De Wever, maar wel MR-voorzitter Charles Michel informateur is en het CDH definitief die centrumrechtse coalitie afbrandde, liggen de kaarten anders. Het lijkt er dan ook op dat de liberalen zelf een kandidaat naar voren zullen schuiven, schrijft de krant De Morgen. Daarmee zouden ze nogmaals en ondubbelzinnig het signaal geven één en ondeelbaar te zijn. Lees: MR wil inbreken in de Franstalige gewestregeringen, Open VLD overal (want het wordt/werd uit de gesprekken voor een Vlaamse en federale regering gehouden door N-VA en CD&V). Een federale regering met slechts een van de liberale partijen is onmogelijk, klinkt het duidelijk.
Daniel Bacquelaine of Patrick Dewael
Mogelijke blauwe Kamervoorzitters zouden MR-fractieleider Daniel Bacquelaine en oud-Kamervoorzitter Patrick Dewael zijn, meent De Morgen.
Een ander voordeel van een eigen kandidaat is dat de MR niet moet kiezen tussen de antipoden N-VA en PS. Die keuze zou namelijk geïnterpreteerd kunnen worden als een aanwijzing voor de richting waarin informateur Michel aan het denken is. En dat zou zijn werk niet bepaald gemakkelijker maken.
Groene voorzitter?
Volgens De Morgen zouden ook de groenen in het parlement met een kandidaat kunnen komen, om het belang van het parlement in regeringloze tijden te onderstrepen.
Fractieleider Kristof Calvo onderstreept dat voor zijn fractie niet de partijkleur telt. ‘Wat telt, is wat hij of zij wil doen om het parlement te versterken. Op korte termijn willen we ook meteen ons werk mogen doen als volksvertegenwoordigers.
Vandaag duiden we Kamervoorzitter aan. Voor @groen moet hij of zij een keuze zijn van en voor het parlement. Iemand die Kamer laat werken.
— Kristof Calvo (@kristofcalvo) June 30, 2014
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
‘Zeker nu de regeringsonderhandelingen wellicht lang zullen duren is het belangrijk dat het parlement kan functioneren’, zegt Jean-Marc Nollet, fractieleider van Ecolo (die het fractieleiderschap met Calvo zesmaandelijks zal afwisselen).
‘De vraag is nu vooral hoe het parlement gaat functioneren en wie een goede werking het beste kan garanderen. Met diezelfde open geest willen we graag meewerken aan initiatieven om de parlementaire werking op langere termijn te versterken’, besluit Calvo.
CD&V en N-VA hebben meeste zetels en dus meeste stemmen
In de coulissen van het parlement wordt het gevecht tussen centrumrechts en centrumlinks dus voortgezet. De kandidaat met de meeste stemmen achter zijn naam wint uiteindelijk. De stemming gaat in drie rondes: in de eerste twee moet een kandidaat een gewone meerderheid achter zich krijgen. In de laatste ronde telt het meest aantal voorkeurstemmen.
PS en CDH hebben samen 32 zetels (23 en 9). Als ook de SP.A’ers (met 13 in de kamer) voor Flahaut stemmen, dan zou hij 45 streepjes achter zijn naam hebben. N-VA (33) en CD&V (18) hebben met hun twee al 51 stemmen voor Bracke. Bij de liberalen zijn 34 stemmen uit te delen. De groene fractie heeft er 12.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier