Wie is Ursula von der Leyen, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie?
Ze woonde tot haar dertiende in België, ze spreekt vloeiend Frans en Engels, ze is getrouwd en ze heeft zeven kinderen. Wie is de 60-jarige vrouw die binnenkort mogelijk de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie wordt?
1. Werkende moeder
Na studies economie en geneeskunde begon Von der Leyen haar loopbaan als assistent-arts in de vrouwenkliniek in Hannover. In de jaren negentig koos ze ervoor om huisvrouw te worden. Ze voelde zich schuldig om een werkende moeder te zijn, omdat dat ‘niet tot de Duitse cultuur behoorde’. Na vier jaar ging ze toch opnieuw voluit voor haar carrière en begon ze les te geven aan de universiteit in Hannover. ‘Als je genoeg ondersteuning hebt, kan je groeien en dingen doen waar je nooit van droomde,’ zei ze daarover op de bijeenkomst van Women in the World.
2. Bijna dertig jaar christendemocrate
Von der Leyen sloot zich in 1990 aan bij de Duitse christendemocraten van de CDU. Pas in 2001 werd ze politiek actief.
3. Rechten van de ouder
In 2005 vroeg bondskanselier Angela Merkel haar om minister van Gezinnen te worden. Tijdens dat ambt probeerde ze de lage geboortecijfers in Duitsland aan te pakken. Ouders kregen betaald ouderschapsverlof na de geboorte van een kind en de regering breidde de opvangfaciliteiten voor kinderen uit. ‘We dwongen eigenlijk vaders om 2 maanden verlof te nemen. Ze konden het enkel aannemen of weigeren. Doorgeven aan de moeders mocht niet. Nu zeggen vaders van de nieuwe generatie trots dat ze een goede vader zijn.’
4. Het politieke centrum
In 2009 werd Von der Leyen minister van Arbeid en Sociale Zaken in de regering-Merkel. Ze kwam op voor vrouwenquota in de bestuursraden in bedrijven en voor het homohuwelijk, en pleitte ze voor een nationaal minimumloon. Tegelijk moest ze door de economische crisis bezuinigen op de sociale uitgaven. Haar populariteit leed er niet onder: sommigen achtten haar populairder dan Angela Merkel.
5. ‘Verenigde Staten van Europa’
In een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel in 2015 toonde ze haar pro-Europese kant. Ze drukte de hoop uit voor een Verenigd Europa. ‘Misschien niet mijn kinderen, maar zeker mijn kleinkinderen zullen een Verenigde Staten van Europa meemaken.’
6. Eerste vrouw als minister van Defensie
In 2013 werd Von der Leyen de eerste vrouwelijke minister van Defensie in Duitsland. ‘Het is een uitdaging, maar ik kijk er al naar uit om moeilijke zaken aan te pakken’, zei ze toen ze aan de job begon.
Tijdens haar passage op Defensie lag Von der Leyen vaak onder vuur. Haar stijl van leidinggeven viel niet in de smaak en ze schakelde veel externe adviseurs in. Ook klaagden topmilitairen over te weinig personeel, te weinig materiaal en slecht uitgeruste troepen.
7. Voorstander van Merkels migratiepolitiek
Op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in Duitsland in 2015 nam Von der Leyen een Syrische vluchteling in huis.
8. Voor Europa en voor een Europees Leger
Sinds de Britten voor een brexit stemden, benadrukt ze haar steun voor een Europees leger. ‘Een Europees leger kan de realiteit worden in komende generaties. Wat we vandaag zien en wat we al hebben bereikt, zijn de eerste stappen in die richting. Door de oprichting van de Europese Defensie Unie bouwen we aan een ‘leger van Europeanen’. We behouden de nationale legers, onder het gezag van de soevereine staten, maar wel beter gecoördineerd en wederzijds versterkend.’
9. Zwaargewicht in de Duitse regering
Von der Leyen heeft altijd een dominante rol gespeeld in CDU. Als ze naar Brussel verhuist, zal er een belangrijke positie vrijkomen in de Duitse regering. Die is wellicht voor Annegret Kramp-Karrenbauer, die al enige tijd als mogelijke opvolger van Angela Merkel naar voren wordt geschoven.
10. Eerste vrouwelijke Commissievoorzitter
Als het Europees Parlement haar voordracht goedkeurt, wordt Von der Leyen de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie. Ze wordt dan één van de machtigste Europese politici, die de EU vertegenwoordigt op het wereldtoneel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier