Wateroverlast Oost-Vlaanderen: eerste evacuaties in Geraardsbergen, huizen op vele plaatsen bedreigd

Hoogwater in Ninove, 02/01/2024 © Belga

In het Oost-Vlaamse Geraardsbergen zijn woensdagmorgen zeven woningen ontruimd omdat  het waterpeil blijft stijgen en worden er nog meer evacuaties verwacht. De provinciale fase van het rampenplan blijft van kracht en op verschillende plaatsen zijn woningen bedreigd, melden de Oost-Vlaamse brandweerzones.

De grootse impact is er volgens de laatste gegevens in Aalst, Denderleeuw, Ninove, Deinze, Sint-Martens-Latem, Gent, Zulte, Kruisem, Zwalm, Brakel, Oudenaarde, Maarkedal, Geraardsbergen, Erpe-Mere, Lebbeke, Horebeke, Herzele en Haaltert. Er zijn diverse woningen geïmpacteerd, zegt de gouverneur. Met pompen en zandzakjes probeerden de hulpverleningszones de impact te beperken.

Hevige regenval in Voile-Voorschoot, 2 januari 2024. BELGA: Jonas Roosens

Vooral in het midden en het zuiden van Oost-Vlaanderen zijn waterlopen buiten hun oevers getreden, in het Denderbekken, het Leiebekken en het Scheldebekken. Op de Dender zijn de alarmdrempels in Geraardsbergen, Pollare, Idegem, Denderleeuw en Teralfene overschreden en op de Leie worden momenteel alarmdrempels overschreden in Deinze en Machelen. Waterinfo.be verwacht mogelijke kritieke overstromingen op het Bovenscheldebekken in Zwalm, het Benedenscheldebekken in Wetteren en het Denderbekken in Erpe-Mere en Zandbergen.

In de Geraardsbergse deelgemeente Zandbergen zijn woensdagmorgen zeven woningen ontruimd en worden er nog meer evacuaties verwacht. Momenteel worden de bewoners opgevangen in een schooltje, meldt burgemeester Ann Panis aan VRT NWS. ‘We verwachten niet dat het daarbij zal blijven. Ook in andere deelgemeenten stijgt het water. Wij houden echt ons hart vast.’

Ook in deelgemeente Smeerebbe-Vloerzegem is er water binnegedrongen in huizen. Onder meer in Erpe-Mere, Ninove, Wichelen, Deinze, Zwalm en Oudenaarde staan verschillende straten blank en worden woningen bedreigd.

In Lembeke, in het Meetjesland, is dinsdagavond een dodelijk slachtoffer gevallen. Een 59-jarige vrouw belandde daar onder een hek dat door de wind was gevallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content