Mieke Schauvliege
‘Wat het Vlaams landbouwbeleid kan leren van Denemarken’
‘Denemarken toont dat biologische landbouw de toekomst is voor onze landbouw en het toont vooral aan dat de Vlaamse Regering veel meer kan doen om die omslag mogelijk te maken’, schrijven Mieke Schauvliege en Meyrem Almaci naar aanleiding van de boerenprotesten.
De Vlaamse boeren protesteren. En terecht. Het landbouwbeleid van de Vlaamse zorgt voor menselijke drama’s bij landbouwgezinnen door te lage prijzen en zorgt voor vervuiling van onze rivieren, grachten, beken en natuurgebieden. Onze landbouw en natuur snakken naar een omslag. Het is dringend tijd om duidelijke keuzes te maken voor gezonde en duurzame voeding. Voedselland Denemarken wijst ons de weg: de Deense overheid heeft haar landbouwbeleid hervormt met een focus op meer plantaardig en biologisch voedsel. Met slimme beleidskeuzes én de nodige investeringen om de landbouwers en Denen te ondersteunen.
Net als Vlaanderen heeft Denemarken heel veel varkens rondlopen. En net als in Vlaanderen heeft Denemarken sterk ingezet op schaalvergroting en intensivering van de landbouw. Maar daar lijkt de Deense overheid stilaan van terug te komen. De afgelopen 10 jaar zette het land koers naar meer plantaardig voedsel.
Als onderdeel van haar klimaatakkoord maakte ze 168 miljoen euro vrij om plantaardig voedsel te promoten en ontwikkelen, om landbouwers die plantaardige eiwitten (zoals soja) telen voor menselijke consumptie te ondersteunen en om plantaardig, gezond voedsel te promoten.
En de strategie van Denemarken voor meer biologische producten is succesvol: nergens in de EU geven consumenten meer geld uit aan bioproducten dan in Denemarken. Biologische groenten maken een vast onderdeel uit van de Deense winkelkar, terwijl de biologische boeren wél meer overhouden aan hun producten. Een duidelijk verschil met Vlaanderen. Om nog maar te zwijgen van de gigantische hoeveelheid landbouwgrond die gebruikt wordt voor biologische productie: 300.000 hectare. Dat is 30 keer zoveel als in Vlaanderen en ongeveer de helft van al het Vlaams landbouwgebied.
(Lees verder onder de preview.)
Denemarken toont dat biologische landbouw de toekomst is voor onze landbouw en het toont vooral aan dat de Vlaamse Regering veel meer kan doen om die omslag mogelijk te maken. Denemarken durft de keuzes te maken én maakt budget vrij om de Deense boeren en consumenten te ondersteunen en er vooral voor te zorgen dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Ook in Vlaanderen willen veel boeren biologisch werken, maar ze durven de stap niet te zetten, bijvoorbeeld omdat ze niet zeker zijn dat er een afzetmarkt is voor hun producten.
Het succes van de Deense strategie toont aan dat de betrokkenheid van supermarktketens cruciaal is om de verkoop van biologische producten te stimuleren. Aangezien supermarkten nog steeds 75% van de voedselverkoop vertegenwoordigen, zullen ze alleen investeren in een groter biologisch aanbod als het winstgevend is. De Deense overheid heeft actief bijgedragen aan dit succes door promotiecampagnes voor biologisch voedsel te voeren en een speciaal marketingteam op te zetten om biologische producten te promoten. Voor Deense supermarkten is een uitgebreid biologisch assortiment nu dé manier geworden om klanten aan te trekken.
Samengevat is dit een win-win-win: de boeren krijgen eindelijk een eerlijke prijs voor hun producten, de consument kan genieten van een gezonder en gevarieerd aanbod én het blijft winstgevend voor de supermarktketens. En niet te vergeten: met meer bio en plantaardig voedsel zorgen we voor propere waterlopen, minder pesticidenresten in ons water en ons voedsel en voor het herstel van onze natuur. Het biedt landbouwers ook een ander verdienmodel, weg van de huidige dumpingprijzen.
De Vlaamse Regering heeft alle kaarten in handen om het Deense voorbeeld te volgen en onze boeren opnieuw een leefbaar inkomen te bieden: de meest vruchtbare en productieve landbouwgrond van de wereld en een directe afzetmarkt dicht bij de boer. Nu nog een Vlaamse Regering die durft kiezen voor een toekomst met plantaardige en biologische voeding: met eerlijke prijzen voor eerlijk voedsel, met meer boeren en met meer plantaardige eiwitten van bij ons. Als Denemarken het kan, kan Vlaanderen dit ook.
Mieke Schauvliege is fractieleider van Groen in het Vlaams parlement.
Meyrem Almaci zetelt voor Groen in het Vlaams parlement, ze houdt zich voor de partij bezig met dierenwelzijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier