Wallonië verbiedt alle doorvoer van wapens richting Israël 

Waals minister-president Elio Di Rupo © Belga Image

Een nieuw besluit van het Waalse Gewest verbiedt voortaan de doorvoer van wapens, met of zonder overlading, naar Israël. Dat schrijft Le Soir maandag. Bedoeling is om een blinde vlek in de regionale wetgeving te sluiten.

Sinds 7 oktober is door een maas in de wet rond de transit van wapens minstens 70 ton aan munitie en explosieven gepasseerd via de luchthaven van Luik. Luchtvaartmaatschappij Challenge, geleid door de Israëliër Yossi Shoukroun, voerde het militaire materiaal in vanuit New York naar Israël, zelfs al had de Waalse regering begin februari opnieuw toegezegd om geen doorvoer- of exportvergunningen voor Israël meer af te leveren.

Challenge maakte gebruik van een blinde vlek: ‘de doorvoer zonder overslag’. Tot nu was er geen vergunning nodig wanneer een vliegtuig een korte tussenstop maakte in de luchthaven van Luik, zonder de vracht uit het ruim te halen.

Minister-president Elio Di Rupo tekende maandag een ministerieel besluit waarin alle wapendoorvoer naar Israël wordt verboden, met of zonder overlading, bevestigde zijn kabinet aan Le Soir.  “De ngo’s hebben verschillende keren publiekelijk moeten ingrijpen, zelfs al waren de bewijzen beschikbaar”, reageert Amnesty International. 

Partner Content