Wallonië naar Grondwettelijk Hof tegen uitbreiding Vlaamse Raad Vergunningsbetwistingen

Waals minister-president Elio Di Rupo © Belga Image

De Waalse regering trekt naar het Grondwettelijk Hof tegen de uitbreiding van de bevoegdheden van de Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dat zei minister-president Elio Di Rupo maandag in het Waals Parlement.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen (RVVB), een Vlaams bestuursrechtcollege, kreeg er vorig jaar met een decreet een aantal bevoegdheden bij. Zo zal de RVVB in de toekomst moeten oordelen over ruimtelijke dossiers die momenteel nog beoordeeld worden door de federale Raad van State.

Een beroep bij de Raad van State tegen een Ruimtelijk Uitvoeringsplan of een Complex Project kent een doorlooptijd van gemiddeld 26 maanden, met uitschieters tot 42 maanden.

Voor Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir was dat al langer een doorn in het oog. De Vlaamse Raad voor Vergunningsbetwisting doet het met een gemiddelde doorlooptijd van 12 maanden volgens haar stukken beter. De ambitie is om die doorlooptijd ook nog verder in te korten naar 8 of 9 maanden.

Maar Wallonië pikt die uitbreiding van de bevoegdheden niet. ‘De Raad van State ziet haar bevoegdheden ingeperkt door de wil van één deelstaat’, zei Di Rupo maandag. ‘De Raad van State is symmetrisch georganiseerd, met een Franstalige en een Nederlandstalige kamer. Deze Vlaamse beslissing schaadt dus de rechten van de Franstaligen.’

‘De demarche van de Waalse regering toont opnieuw de impasse van ons land, waarbij Wallonië rechtstreeks kan beslissen over de Vlaamse welvaart’, zegt Demir in een reactie. ‘De vraag naar een defederalisering van justitie en de administratieve rechtscolleges is nog nooit zo prangend geweest en wordt hier opnieuw gerechtvaardigd.’

Partner Content