Björn Rzoska (Groen)

‘Waarom Geert Bourgeois op de Vlaamse feestdag geen reden tot feesten heeft’

Björn Rzoska (Groen) fractieleider van Groen in het Vlaams Parlement.

‘Het is de tweede Vlaamse feestdag waarbij een Vlaams-nationalist de leiding heeft over de Vlaamse regering. Maar het vertrouwen van de Vlamingen in een Vlaamse regering stond nog nooit zo laag’, schrijft Björn Rzoska (Groen).

Het zijn boeiende tijden. Een pak landen en regio’s in de wereld zijn de voorbije jaren in een hogere versnelling gegaan. Ze investeren volop in hernieuwbare energie en nemen strategische beslissingen voor hun regio. Maar de Vlaamse regering blijft onverstoord surplacen.

Maandag is het 11 juli, de Vlaamse feestdag. We kunnen er van uit gaan dat de N-VA alle trompetten zal doen schallen. Het is de tweede Vlaamse feestdag waarbij een Vlaams-nationalist de leiding heeft over de Vlaamse regering.

Nochtans heeft Geert Bourgeois bitter weinig reden tot feestvieren. Het vertrouwen van de Vlamingen in een Vlaamse regering stond nog nooit zo laag, bleek uit de laatste peiling.

Vertrouwen

De Vlamingen vertrouwen de regering van N-VA, Open VLD en CD&V niet meer omwille van de talrijke besparingen en facturen, waarvan de Turteltaks het bekendste voorbeeld is. Maar ook het verbreken van de belofte dat er ‘kracht van verandering’ zou komen, weegt zwaar door.

‘Waarom Geert Bourgeois op de Vlaamse feestdag geen reden tot feesten heeft’

Op de meeste Vlaamse beleidsdomeinen is er immers niets te merken van zo een trendbreuk. En als er al verandering is, dan gaat het eerder om de ‘kracht van achteruitgang’.

Op economisch vlak beloofde de regering-Bourgeois om na twee jaren besparen weer volop te investeren. Maar er gebeuren veel te weinig productieve investeringen om onze economie een boost te geven. Dat zeggen ook de werknemers- en werkgeversorganisaties via de SERV. De regering investeert ook onvoldoende, tot op vandaag slechts 25 miljoen in plaats van de 500 miljoen euro die beloofd was voor onderzoek en ontwikkeling.

Op sociaal vlak tast het Vlaams beleid van facturen en taksen de koopkracht van de gezinnen aan. Elk gezin met kinderen verliest bovendien bijna 90 euro kinderbijslag, per kind per jaar doordat de Vlaamse regering de kinderbijslag niet indexeert. Nochtans stijgen de prijzen in de supermarkt wel door de inflatie, maar de kinderbijslag stijgt niet mee. Ouders kunnen er dus minder mee kopen. Klap op de vuurpijl: het nieuwe systeem van kinderbijslag, waarvoor de regering-Bourgeois nu kinderbijslag inhoudt, zal in de toekomst zelfs geen kinderen uit de armoede halen, berekende het befaamde Centrum voor Sociaal Beleid.

‘Het verdwijnen van natuurgronden, waar het regenwater kan insijpelen, is een van de oorzaken van de talrijke overstromingen. Voor betonprojecten à la Uplace rollen N-VA, Open VLD en CDu0026V dan weer wel de rode loper uit.’

En als het gaat over milieu en ruimtelijke ordening, staat het water letterlijk en figuurlijk aan de enkels van de Vlaamse regering. De betonstop in 2050 is veel te laat als minister Schauvliege echt de overstromingen wil aanpakken. Ze zal waarschijnlijk onvoldoende schrappen in de reserve van woonuitbreidingsgebieden. Elke dag verdwijnt er in Vlaanderen nog steeds 0,72 hectare bos. Het verdwijnen van natuurgronden, waar het regenwater kan insijpelen, is een van de oorzaken van de talrijke overstromingen. Voor betonprojecten à la Uplace rollen N-VA, Open VLD en CD&V dan weer wel de rode loper uit.

Dus zowel op economisch, sociaal als milieuvlak is er vooralsnog geen spoor te bekennen van enige positieve ‘kracht van verandering’. De regering zou actie moeten ondernemen om een hele reeks negatieve tendensen te keren. Maar de regering-Bourgeois blijft apathisch. Ze laat de Vlamingen in de steek. Het enige wat de regering-Bourgeois zegt, is ’trek uw plan’. De cultuursector heeft daar de voorbije week nog de dramatische gevolgen van ondervonden.

Investeer in de toekomst

Het kan nochtans anders. Met een alternatieve Zuurstofbegroting aan het begin van de legislatuur gaf Groen aan hoe de Vlaamse regering toekomstgericht, sociaal en ecologisch kan investeren in Vlaanderen. We gaven ook aan welke besparingen en nieuw inkomsten voor ons wél verantwoord zijn. We stellen vast dat de analyse van de werknemers- en werkgeversorganisaties via de SERV dinsdag op dezelfde lijn zat.

Aan de vooravond van de Vlaamse feestdag is dus maar één conclusie mogelijk. Vlaanderen verdient beter. Het kan anders. De Vlaamse regering moet een investeringsregering worden: investeren in onze kinderen (kinderbijslag en onderwijs), investeren in de economie van morgen (geen Uplace, wel startende ondernemingen en jobs) en investeren in gezondheid (natuur en ruimtelijk ordening).

Maar we stellen vast dat de regering-Bourgeois deze hervormingen nalaat. Ze laat de Vlamingen in de steek. En voor de eerste Vlaamse regering met een Vlaams-nationalist aan het hoofd is dit bijzonder pijnlijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content