Waalse regering wil wegenvignet

De grotendeels lege auto's in het verkeer en de bedrijfswagens dragen bij tot de voetafdruk © Belga

De nieuwe Waalse regering heeft de ambitie om een wegenvignet in te voeren om weggebruikers, binnenlandse zowel als buitenlandse, mee te laten betalen voor het gebruik van het Waalse  wegennet. Ongeveer 20 jaar geleden waren er al eens plannen om een gelijkaardig wegenvignet in te voeren samen met de andere gewesten, maar die plannen werden toen begraven door voormalig Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V).

Om de weggebruikers mee te laten betalen voor het gebruik van de Waalse wegen, willen MR en Les Engagés tegen het einde van de legislatuur een wegenvignet invoeren. Dat vignet zou dan moeten betaald worden door ‘zowel Belgische als buitenlandse gebruikers’.

Dat staat te lezen in het nieuwe Waalse regeerakkoord. Volgens MR en Les Engagés zou het vignet ‘in overeenstemming zijn met de Europese regels’ en zou het ‘geen verhoging van de belastingdruk’ betekenen. 

Met de passage over het wegenvignet zwengelt de Waalse regering een ruim 20 jaar oude discussie opnieuw aan. De invoering van een wegenvignet stond bijvoorbeeld ook al in 2004 in het regeerakkoord van de Vlaamse regering: ‘We streven naar de invoering van het wegenvignet ter vervanging van de verkeersbelasting, zodat voortaan iedereen, ook buitenlanders, betaalt voor het gebruik van onze wegeninfrastructuur’, klonk het toen.

Ook de Brusselse en de Waalse regeringen toonden zich nadien voorstander van zo’n vignet. De drie gewestregeringen raakten het na veel vijven en zessen ook eens over de hoogte van het vignet en over de verdeling van de inkomsten. Na wat vertragingen zou het vignet ingevoerd worden vanaf 2009.

Maar na juridische bezwaren dat het wegenvignet de Europese regelgeving mogelijk niet zou doorstaan en na stevige kritiek vanuit Nederland begroef toenmalig Vlaams minister-president Leterme het idee van een wegenvignet in maart 2007 tijdens een bezoek aan zijn Nederlandse ambtgenoot Jan Peter Balkenende.

Partner Content