Vuye en Wouters: ‘Francken omzeilt de strengere regels voor gezinshereniging’
De staatssecretaris voor Asiel en Migratie pimpt zijn migratiecijfers, zeggen Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters.
Waarom faalt het federale asiel- en migratiebeleid?
Alles draait rond Theo Francken (N-VA) en zijn tweets, terwijl men zijn beleid eigenlijk nauwelijks kent. Francken tweet alleen de goede cijfers. De media dragen in dezen een grote verantwoordelijkheid. Hadden zij alle cijfers gebracht – zoals: meer dan 80 procent van de bevelen om het grondgebied te verlaten, krijgt geen gevolg – in plaats van moraliserende opiniestukken, dan zou men weten dat ‘superman’ Francken gewoon het beleid van zijn voorgangers voortzet.
Alles draait rond Theo Francken en zijn tweets, terwijl men zijn beleid eigenlijk nauwelijks kent
Ziet u niets positiefs?
Francken zet meer criminelen die hier illegaal verblijven het land uit: 1622 in 2017, tegenover 625 in 2014. En hij organiseert meer speciale terugkeervluchten (met militaire vliegtuigen, voor personen die een veiligheidsrisico vormen, nvdr): van 39 in 2016 naar 53 vorig jaar, goed voor 283 gerepatrieerden. Puik werk, maar nogmaals: over zijn andere cijfers krijgen we geen tweets te lezen.
Francken kan toch betere cijfers voor de gedwongen terugkeer voorleggen?
Die cijfers zijn gepimpt. Francken zegt jaarlijks 11.000 mensen te repatriëren, maar daar zitten 2475 terugdrijvingen en 1138 Dublinovernames bij. Terugdrijvingen zijn geen uitwijzingen, want ze gaan over mensen die nooit in ons land zijn geweest en bijvoorbeeld worden tegengehouden op de luchthaven. En Dublinovernames zijn pseudorepatriëringen: je verschuift asielzoekers van de ene naar de andere EU-lidstaat. Als Kamerlid was Francken er niet over te spreken dat staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) de cijfers zo manipuleerde. Nu doet hij precies hetzelfde.
Zijn meer goedgekeurde humanitaire visa en asielaanvragen per se ‘falend beleid’? Je kunt dat ook streng maar rechtvaardig noemen.
Niet als die ingezet worden om de strengere regels voor gezinshereniging te omzeilen. Volgens het federale migratiecentrum Myria zijn de visa voor ‘lang verblijf’ – in verhouding tot die voor ‘kort verblijf’ – gestegen van 14 procent in 2015 naar 90 procent vorig jaar. Zo krijgen familieleden die niet onder de regels van gezinshereniging vallen legale toegang tot dit land.
Volgens de N-VA moet Francken ‘boksen met de handen op de rug gebonden’. Klopt dat?
Hij heeft een punt wanneer hij zegt dat de EU in gebreke blijft om een effectief uitwijzingsbeleid te voeren. Maar wie zit voor België in de EU-ministerraden over asiel en migratie? Juist ja, Theo Francken.
Dit artikel verschijnt woensdag 3 oktober in Knack. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier