Voorzittersdebat Le Vif: ‘Maxime Prévot (Les Engagés) is een heel begeerde politieke bruidegom’

Maxime Prévot (Les Engagés), Paul Magnette (PS) en Georges-Louis Bouchez (MR). © Le Vif
Han Renard

Op woensdag 27 maart organiseerde Le Vif, het Franstalige zusterblad van Knack, samen met Trends-Tendances een groot verkiezingsdebat met de zes (mannelijke, waar is de tijd dat PS-voorzitter Paul Magnette alleen aan gendergelijke debatten wilde deelnemen?) partijvoorzitters van de Franstalige partijen. Paul Magnette (PS), Georges-Louis Bouchez (MR), Jean-Marc Nollet (Ecolo), Maxime Prévot (Les Engagés) Raoul Hedebouw (PTB) en François De Smet, stuk voor stuk geroutineerde debaters, kruisten de degens over deels zelfgekozen thema’s.

Wat valt er te onthouden? ‘Mijn algemene indruk is dat de sfeer gespannen was, maar niet gespannen tussen iedereen’, zegt Benjamin Hermann, politiek journalist bij Le Vif. ‘Zo heeft Magnette duidelijk besloten om de PTB frontaal aan te vallen. Dat is zijn doelwit, met verwijten als dat Hedebouw vol blablabla zit en vanaf de zijlijn gebakken lucht verkoopt. Omgekeerd chargeert Hedebouw niet in het bijzonder Bouchez, toch zijn volstrekte ideologische tegenpool. Nee, zijn meest agressieve uitvallen waren bestemd voor Nollet en Magnette. Bouchez, die een virulente campagne voert en zichzelf presenteert als het enige alternatief voor ‘vijftig tinten links’, laat de PTB grotendeels buiten schot en neemt de PS en Ecolo in het vizier. En dan is er nog Maxime Prévot, die zelf niemand persoonlijk aanvalt omdat hij zich wil profileren als een ernstig, genuanceerd politicus, en die door iedereen het hof wordt gemaakt.’ (lacht)

Maxime Prévot wordt door iedereen het hof wordt gemaakt.

Les Engagés, het vroegere cdH, is in de peilingen aan een spectaculaire remonte bezig, na de rampzalige verkiezingen van 2019, waarna de partij voor de oppositie koos. ‘Veel mensen zeiden toen: de partij is op sterven na dood, een beetje zoals de Open VLD vandaag in Vlaanderen. Maar ze hebben zichzelf helemaal opnieuw op de kaart gezet,’ vervolgt Hermann.

De kans is daardoor groot dat Les Engagés, die als centrumpartij met iedereen behalve met de PTB kan besturen, straks bepalen of de Franstalige regeringen linksom dan wel rechtsom gaan. Dat maakt van Maxime Prévot een heel begeerde politieke bruidegom.

Tot zover het zuiver politieke steekspel. Inhoudelijk stak in het debat één thema er met kop en schouders bovenuit, vertelt Hermann. ‘De verkiezingscampagne aan Franstalige kant gaat over sociaal-economische thema’s, en dan vooral over werk. Alle Franstalige partijen, ook de PS, zijn er vandaag van doordrongen dat de werkgelegenheidsgraad in Wallonië en Brussel, die beroerd is in vergelijking met Vlaanderen, omhoog moet. Meer mensen aan het werk is dé sleutel om overheidsbeleid te kunnen blijven financieren, om te investeren, om Vlaanderen bij te benen, om de enorme schuld van Wallonië en de Franstalige Gemeenschap te doen dalen. Maar partijen hebben verschillende recepten natuurlijk. De MR en Les Engagés willen de duur van werkloosheidsuitkeringen beperken. PS, Ecolo en PTB pleiten voor hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden.’

Herbekijk hier het Grote Voorzittersdebat van Knack en Trends-Kanaal Z

Partner Content