Vooruit maakt prioriteit van legalisering draagmoederschap
Het wetsvoorstel van Vooruit dat een vorm van draagmoederschap legaliseert, krijgt prioriteit in de Kamer. Een strikte medische en juridische omkadering beschermt zowel de draagmoeder als de wensouders. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag.
In België is draagmoederschap niet verboden, maar de draagmoeder blijft de wettelijke moeder. Het betekent dat het kind voor adoptie moet worden afgestaan. Dat kan pas twee maanden na de geboorte, de zware procedure sleept tot twee jaar aan. In de praktijk leidde dat al geregeld tot drama’s.
Het voorstel biedt alleen een juridische omkadering voor hoogtechnologisch draagmoederschap, wat een in-vitrobevruchting impliceert. Voor Vooruit mag de draagmoeder geen genetisch materiaal leveren. Zo verkleint de kans dat ze het kind uiteindelijk niet afstaat. De procedure staat open voor al dan niet gehuwde koppels, ongeacht het geslacht, maar moet plaatsvinden in een erkende fertiliteitskliniek. Zowel de draagmoeder als de wensouders moeten aan welomschreven voorwaarden voldoen. De partij geeft het voorstel een prioritaire status mee, waardoor het dit politieke jaar zeker wordt aangesneden.
Open VLD
Kamerlid voor Open VLD Robby De Caluwé heeft zelf ook een voorstel klaar en wil samen met Vooruit tot een breed gedragen wetsvoorstel komen. De Caluwé benadrukt daarbij donderdag dat het belangrijk is dat de wet niet onnodig of ongewild doelgroepen uitsluit, illegaliteit aanmoedigt of de kansen op een goede afloop van het draagmoederschapstraject hypothekeert.
Een verbod op laagtechnologisch draagmoederschap vindt Open VLD daarom een brug te ver. ‘Een genetische band tussen draagmoeder en kind uitsluiten zal leiden naar de illegaliteit. In de praktijk duiken net hier de meest schrijnende casussen op. Bovendien komen homoparen zo in de kou te staan. Zij moeten dan op zoek naar een draagmoeder én een eicel om met eigen zaadcellen te bevruchten, een onmogelijke zoektocht’, zegt De Caluwé.
‘Voor Open VLD is het duidelijk, er moet een wettelijk kader rond draagmoederschap komen dat rechtszekerheid biedt aan de draagmoeder, aan de wensouders maar vooral toch aan het kind dat geboren zal worden. Er zullen ingrijpende beslissingen genomen moeten worden, hoog tijd dus om eraan te beginnen’, besluit De Caluwé.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier