Vooruit herneemt aanval op regionale luchthavens

Kris Verduyckt © Belga

Regeringspartij Vooruit stelt de rol van de drie regionale luchthavens in Vlaanderen in vraag. Volgens Vlaams fractieleider Kris Verduyckt blijkt uit nieuwe cijfers dat het cargo- en passagiersvervoer op de regionale luchthavens verder afneemt. Tegelijk blijven de Vlaamse subsidies stijgen. “Dit is geen duurzaam beleid meer. Vlaanderen verspilt jaarlijks miljoenen belastinggeld aan voorzieningen die steeds minder relevant zijn”, aldus Verduyckt.

Wat is de rol van de drie regionale luchthavens in Vlaanderen (Antwerpen, Oostende en Kortrijk) en in hoeverre moet de Vlaamse overheid die luchthavens blijven subsidiëren? Het is een vraag die al langer voer is voor discussie. 

In het regeerakkoord van de Vlaamse regering kwamen N-VA, CD&V en Vooruit overeen dat de regionale luchthavens ‘een rol hebben naast en complentair aan de luchthaven van Zaventem’, maar dat er wel zou onderzocht worden hoe de ‘synergie’ tussen die twee kan versterkt worden ‘met meer efficiëntie en minder overheidssteun’. 

Regeringspartij Vooruit stelde al eerder grote vraagtekens bij die Vlaamse subsidies en fractieleider Kris Verduyckt schermt nu met nieuwe cijfers van Statistiek Vlaanderen waaruit blijkt dat zowel het cargo- als het passagiersvervoer afneemt. 

‘Oostende verwerkt vandaag nog slechts 2,9 procent van het Vlaamse luchtvrachtverkeer, goed voor zo’n 18.100 ton in 2024. Antwerpen en Kortrijk verwerken amper cargo’, klinkt het. De passagierscijfers zijn niet veel beter. Kortrijk blijft hangen op zo’n 9.000 passagiers per jaar. Antwerpen kende een scherpe daling tot 208.000 passagiers in 2024, 20 procent minder dan het jaar ervoor. Oostende volgt dezelfde trend: het aantal passagiers zakte tot 352.000, een daling van 9 procent met 2023.

‘De cijfers bewijzen dat de regionale luchthavens steeds minder relevant zijn in het Vlaamse luchtvaartlandschap’, zegt Verduyckt. Dat terwijl de subsidies op vijf jaar tijd met een kwart zijn gestegen van 11,4 miljoen euro in 2020 naar 14,2 miljoen euro in 2024. 

Tijd voor een ‘grondig debat’ over de toekomst van de regionale luchthavens, meent Vooruit. ‘Vlaanderen moet keuzes maken. In plaats van jaarlijks miljoenen euro’s te besteden aan infrastructuren met steeds minder impact, kunnen we dat geld ook inzetten voor duurzame mobiliteit, innovatie en klimaatmaatregelen’, besluit Kris Verduyckt.

Lees meer over:

Partner Content