Gevangenisdirecteurs in Vlaanderen willen quota voor aantal gedetineerden per gevangenis
De Vlaamse gevangenisdirecteurs pleiten voor de invoering van quota voor het aantal gedetineerden per gevangenis. Ze willen daarmee de crisis van de overbevolking in de gevangenissen een halt toeroepen. In een aanbevelingsnota aan de voorzitters van de politieke partijen schetst de Federatie van Vlaamse gevangenisdirecteurs nog een aantal krijtlijnen.
‘Het vaststellen van een maximumcapaciteit per gevangenis zal bijdragen aan het herstellen van de controle en het verbeteren van de leef- en werkomstandigheden binnen de penitentiaire instellingen’, luidt het. ‘Door strikte quota te hanteren, kan opnieuw gefocust worden op de essentie van onze opdracht: de interne en externe veiligheid garanderen en de re-integratie van de gedetineerden nastreven.’
De federatie hoopt met enkele concrete oplossingen de penitentiaire crisis op korte termijn te doorbreken en op lange termijn de gevangenispopulatie te doen stabiliseren. Een andere piste die naar voren wordt geschoven, is om geïnterneerden niet langer in de reguliere gevangenissen onder te brengen. ‘Geïnterneerden, die niet veroordeeld zijn voor een misdrijf maar gedetineerd zijn vanwege een psychische stoornis, behoren niet in reguliere gevangenissen te verblijven.’
Strafuitvoeringsmodaliteiten
De gevangenisdirecteurs stellen ook voor om te werken met een vaste datum voor voorwaardelijke invrijheidstelling. ‘De voorwaardelijke invrijheidstelling zou een vast moment in de strafuitvoering moeten worden, waarbij de gedetineerden automatisch met gepersonaliseerde voorwaarden de strafinrichting mogen verlaten.’ Er wordt op gewezen dat alsmaar meer gedetineerden een heel traject van strafuitvoeringsmodaliteiten moeten doorlopen alvorens kans te maken op een voorwaardelijke invrijheidstelling.
Andere oplossingen die de federatie op tafel legt, zijn de uitbreiding van detentie- en transitiehuizen en de overbrenging van illegale gedetineerden naar hun land van herkomst. Naast die structurele maatregelen schuiven de gevangenisdirecteurs ook een noodmaatregel naar voren: de tijdelijke opschorting van de uitvoering van korte straffen. ‘We begrijpen de noodzaak van het uitvoeren van de korte straffen enerzijds, maar anderzijds leidt de instroom van die gedetineerden tot een ongeziene overbevolking’, klinkt het.
‘Deze maatregelen zullen niet alleen de veiligheid en de leefomstandigheden binnen de gevangenissen verbeteren, maar ook bijdragen aan een efficiënter en rechtvaardiger strafsysteem en een veiligere samenleving’, besluiten de gevangenisdirecteurs.