Verhoging pensioenleeftijd militairen ‘zou nationale veiligheid bedreigen’

Het militair defilé op 21 juli
Het militair defilé op 21 juli © Belga

Militairen verplichten tot 67 jaar te werken, zou een negatieve impact hebben op de aanwerving en verjonging van het leger. Sterker nog: het zou ‘een rechtstreekse bedreiging voor de nationale veiligheid’ inhouden, zegt de liberale vakbond VSOA-Defensie woensdag.

Volgens lekken uit de sociaal-economische nota van voormalig formateur Bart De Wever, lag een verhoging van de pensioenleeftijd van militairen van 56 naar 67 jaar op tafel van de vijf partijen die onderhandelden over de vorming van een federale regering. Zo’n hervorming is het gevolg van ‘politiek dogmatisme dat zowel de realiteit op het terrein, als de uitdagingen op het vlak van de aanwerving en het behoud van personeel negeert’, zegt woordvoerder Boris Morenville van VSOA-Defensie.

Op korte termijn zou een verhoging van de pensioenleeftijd een winst met zich meebrengen voor de federale pensioendienst, pikt voorzitter Chris Huybrechts in. ‘Maar ze zou een substantieel verlies met zich meebrengen voor de Belgische Defensie en voor het nationaal budget in zijn geheel. De operationaliteit en werking van het leger zouden ernstig in gevaar worden gebracht.’

De vakbond pleit ervoor eerder te werken aan betere arbeidsvoorwaarden en loopbaanmogelijkheden aan het einde van de carrière.

De algemene VSOA-directie roept intussen op om de zogenaamde ‘supernota’ van De Wever als basis voor de onderhandelingen te verwerpen. ‘Ook VSOA kan een nota die van de ambtenarij een knelpuntberoep maakt niet accepteren. Het klopt dat het budgettair moeilijke tijden zijn, maar blind snijden zonder visie op de toekomst van de administratie is niet de juiste keuze’, hekelt de liberale bediendebond.

Partner Content