Verbod op festival Frontnacht was niet gegrond, oordeelt Raad van State

De IJzerwake in 2024 © Belga

Volgens de Raad van State was het verbod dat door de stad Ieper werd opgelegd voor het Frontnacht festival niet gegrond. Dat blijkt woensdag uit een arrest.

In 2022 besloot de stad het muziekfestival aan de vooravond van de IJzerwake af te gelasten omdat er groepen zouden spelen die neonazistische en neofascistische banden zouden hebben. Volgens de Raad waren er niet voldoende bewijzen dat de muzikanten banden hadden met die strekkingen en zouden aanzetten tot haat.

Het schepencollege van de stad Ieper besloot in 2022 om het festival Frontnacht te verbieden. Frontnacht was onderdeel van de IJzerwake, de radicale afscheuring van de IJzerbedevaart en moest een muziekfestival zijn. Volgens het stadsbestuur werd er niet voldaan aan de voorwaarde dat er geen band mag zijn die linken heeft met neonazisme of neofascisme.

Volgens de Raad van State was er geen duidelijkheid over de aard van de banden van de geprogrammeerde muzikanten. ‘Er kan niet worden aangetoond dat de muzikanten hun optreden op het muziekfestival intentioneel zouden gebruiken om bijvoorbeeld aan te sporen en op te hitsen tot haat.’ De Raad van State vernietigt daarom de beslissing van het college van burgemeester en schepenen om de toelating van het festival Frontnacht in te trekken.

Bij de organisatie van de IJzerwake reageren ze positief op het arrest. ‘De vzw IJzerwake was en is ervan overtuigd dat er geen enkele reden was om het festival te verbieden. Door inmenging van vooringenomen pers en politici zoals Conner Rousseau, die lak hebben aan meningsuitingen die niet tot de hunne behoren en zo een democratisch grondrecht willen beknotten, werd het festival onterecht verboden.’

Partner Content