Bijgedachte | België

‘Verbied scholieren in de trein’

‘Nee, leerlingen hoeven niet het hele jaar binnen te blijven, maar mijd alsjeblieft de trein.’ © Stijn Tormans
Stijn Tormans

Als u denkt dat dit de meest kindonvriendelijke titel van het jaar is, dwaalt u. Lees voort: ‘De NMBS kan al die schoolaanvragen op dit moment niet aan’, schrijft reporter Stijn Tormans.

Soms lijken verkiezingsbeloftes op het eerste gezicht ontzettend goede ideeën. Maanden geleden beloofde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dat zij – als ze weer aan de macht komt – controlepoortjes in stations zal installeren. Een prachtig voorstel, leek het. Eindelijk gedaan met al dat zwartrijden en met de criminaliteit. Het station is alleen nog open voor mensen die daar echt moeten zijn.

Op het tweede gezicht is het een verschrikkelijk voorstel, duidelijk verzonnen door iemand die nooit of amper de trein neemt. In Nederland en op de luchthaven van Zaventem bestaat het al. Het zorgt daar elke morgen voor files, waardoor je weer eens je trein mist. Als de CD&V de gefrustreerde openbaarvervoerreiziger nog meer wil pesten, moet ze dit voorstel vooral doorduwen tijdens de onderhandelingen. Neem in het vervolg ook eens de trein, Annelies, voor je een compleet ridicuul voorstel lanceert.

Goedhartig

Maar bon, omdat we vandaag in een vergevingsgezinde en goedhartige bui zijn, zullen we zelf een voorstel doen om de Vlaamse regeringsonderhandelingen recht te trekken en wat op te vrolijken: verbied scholieren in de trein. Voor we de prijs krijgen van het meest kindonvriendelijke plan van 2024: daar heeft het niets mee te maken. Op het eerste gezicht is het een leuk idee, dat geven we grif toe. We gaan met de hele school op uitstap en waarom zouden we niet met de trein gaan? Plaats genoeg daar. De secretaris belt naar de NMBS om alvast een paar rijtuigen te reserveren. Even later hangt een brave treinbegeleider papiertjes in de trein waarop staat ‘gereserveerd door school…’.

Beste schooldirecties, treiter de reiziger alsjeblieft niet meer. We hebben het al zo moeilijk.

En dan loopt het mis. Iedereen, ook de NMBS, is pardoes vergeten dat er op deze planeet nog andere mensen rondhuppelen die af en toe de trein nemen. Die mogen zich als haringen in een ton wurmen in de overblijvende rijtuigen, tot de verstikkingsdood er net niet op volgt. En dan moet de school nog komen. Natuurlijk vinden die de voor hen gereserveerde rijtuigen niet meteen. En natuurlijk – je zult het altijd zien – moet er zich weer een knaap aanstellen en onnozel doen. Eindeloos duurt het voor iedereen in- en uitgestapt is. Afijn, we moeten niet overdrijven: vijf minuten vertraging. Maar net die vijf minuten zijn nodig om een aansluiting niet te missen.

Door de jarenlange onderinvesteringen in het spoor van opeenvolgende regeringen – altijd met de CD&V in de cockpit – kan de NMBS op dit moment al die schoolaanvragen niet aan. Stop daarmee, beste schooldirecties. Treiter de gewone reiziger niet meer. We hebben het al zo moeilijk.

Jullie leerlingen hoeven niet het hele schooljaar zielig binnen te blijven. We gunnen elke scholier massa’s uitstappen – dat zijn de plezantste dagen van het jaar. Maar wat is er in godsnaam verkeerd met die goede oude bus? Uit onze jonge dagen herinneren we ons dat het daar altijd dolle pret was. De buschauffeur heette steevast Willy en de bus viel minstens wel één keer in panne. Maar dat kon de pret niet drukken, integendeel. Misgun uw leerlingen die buspret niet, alsjeblieft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content