Van journalistiek icoon tot warm persoon: veel reacties op het overlijden van Martine Tanghe

Martine Tanghe. © VRT

Er komen heel wat reacties op het overlijden van gewezen VRT-nieuwsanker Martine Tanghe. Naast een hele reeks reacties van VRT-collega’s, zijn er ook reacties uit de politiek en uit de bredere samenleving. Ook vanuit het koninklijk paleis wordt gereageerd. In heel wat reacties wordt verwezen naar de bekende woorden waarmee Tanghe haar Journaal-uitzendingen traditioneel afsloot: ‘Dank dat je bij ons was’.

Heel wat VRT-collega’s en ook collega’s van andere media reageren aangeslagen op het nieuws van het overlijden van Martine Tanghe. ‘Wat een vreselijke zondagochtend…’, tweet Jan Balliauw. ‘Ik ben zo blij dat ik haar heb gekend. Ze zal altijd een inspiratiebron blijven’, reageert Stijn Vercruysse op Twitter. Journaal-anker Riadh Bahri noemt haar ‘een icoon van de journalistiek’. ‘Wat een verlies’, reageert ook Lieven Verstraete. ‘Loyaal, op en top professioneel, op en top loyaal aan de openbare omroep, maar vooral: integer en meelevend. Een echt anker‘. ‘Dit is zo hard. Rust zacht Martine’, reageert Wetstraat-journalist Bart Verhulst.

Xavier Taveirne, die nu onder meer Het Journaal presenteert, neemt afscheid met een verwijzing naar het onberispelijke taalgevoel van Tanghe. ‘Vrouw van taal, van geen woord te veel of te weinig. Geen superlatieven als dat niet gepast was. Je zou het wegwaaien als we die nu wel gebruiken omdat je er niet meer bent. Maar wat moeten we anders? Dank dat je bij ons was, Martine’.

Nieuwsanker Wim De Vilder neemt afscheid met de woorden: ‘Lieve Martine, ik kan het niet geloven. Dat je er niet meer bent. Jouw impact en belang voor de VRT, voor de taal in Vlaanderen, voor de journalistiek, we kunnen het nooit overschatten.’

Ook uit politieke kring komen er heel wat reacties op het overlijden van Martine Tanghe. ‘Afscheid van een baken van vertrouwen, een dame met klasse, maar bovenal een warm mens. We hadden je nog zoveel mooie momenten gegund. Vaarwel Martine’, tweet premier Alexander De Croo. Vlaams minister-president Jan Jambon spreekt van een ‘afscheid van een grote dame van de journalistiek’.

‘Een zeldzame grand cru’

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi noemt haar op Twitter ‘het mooiste gezicht van Vlaanderen’ en het ‘grootste nieuwsanker ooit’. ‘Sereen met een warmte die in alle huiskamers voelbaar was. En als mens een zeldzame grand cru. We gaan je missen, maar nooit vergeten’, aldus Mahdi.

‘Zoals velen groeide ik op met de warme stem van Martine Tanghe. Ze leerde ons de liefde voor het nieuws en onze taal. Je vertrekt veel te snel’, tweet minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits spreekt van ‘een donderslag bij heldere hemel’. ‘Zo triest. De grande dame van het Vlaamse televisielandschap.’

‘2,5 jaar geleden mocht ik Martine Tanghe nog bedanken tijdens haar laatste journaal. Vandaag moet Vlaanderen veel te vroeg afscheid nemen van een icoon’, tweet N-VA-voorzitter Bart De Wever.

‘Dank dat je bij ons was’

Ook vanuit het koninklijk paleis is er een reactie. ‘Een icoon van de Vlaamse journalistiek verliet ons vandaag. Haar virtuoze taalgebruik en grote inzet voor de samenleving zullen ons voor altijd bijblijven. Ons medeleven gaat uit naar haar familie, vrienden en collega’s. Dank dat u bij ons was, Martine Tanghe’, zo staat te lezen op de Twitter-pagina van het paleis.

‘Dank dat je bij ons was. Dat zijn de juiste woorden’, tweet ook KU Leuven-rector Luc Sels. Julien De Wit, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Studenten (VVS), spreekt van het ‘einde van een tijdperk’. ‘Wat een ongelooflijk straffe madame. Ze zit voor altijd in het hart van kijkend Vlaanderen, daar ben ik zeker van’, aldus De Wit.

Lees meer over:

Partner Content