Video | Universiteit van Vlaanderen Wat moet er gebeuren met al die wetten die niet meer van deze tijd zijn?
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Waarom gaan oude mensen dood als ze hun heup breken? Oude(re) mensen en vallen... iedereen weet dat dat geen goeie combinatie is. Wat als je ouder bent, breek je sneller iets en het herstel duurt langer. Maar 't is zelfs nog erger: kerngezonde oude mensen overlijden vaak enkele maanden nadat ze zijn gevallen. Hoe komt dat? UHasselt-verpleegkundige Ellen Vlaeyen sprak op de Dag van de Wetenschap met Koen Fillet over vallen én hoe we ouderen beter kunnen en moeten verzorgen.
Video | Psychologie Video | Psychologie Word je écht rustig van groen en wild van rood? Rood staat voor liefde en passie. Oranje voor creativiteit en betaalbaarheid. Blauw straalt dan weer vertrouwen uit. Elke kleur roept bij ieder van ons min of meer dezelfde gevoelens op. Denken we, maar is dat écht zo? Wordt ons lichaam, fysiek dus, echt actief en opgewonden wanneer we rood zien? Caroline Mathieu is lichtontwerper en onderzoeker aan de VUB en het RITCS en zij zoekt het uit.
Gezondheid Gezondheid Maakt luchtvervuiling je dom en verdrietig? Onze lucht is vervuild met fijnstof, afkomstig van onze auto’s, van kachels en van de industrie. Als we dat fijn stof inademen, dan kan dat onze longen aantasten. Maar wist je dat fijnstof ook tot in je hersenen geraakt? En daar kan het ook behoorlijk wat schade aanrichten. Wat gebeurt er juist in ons hoofd? En is dat dan onomkeerbaar? Biomedicus Kenneth Vanbrabant van de UHasselt geeft bij Koen Fillet een antwoord op al deze vragen, speciaal voor de Dag van de Wetenschap.
Geneeskunde Geneeskunde Wordt mijn hartspier nooit moe? Ons hart is niet zomaar een spier: het is de enige spier in ons hele lichaam die nooit kan rusten. Gemiddeld klopt het hart tweeënhalf miljard keer in een mensenleven. Maar bij sommigen onder ons kunnen er toch vroegtijdig al serieus wat problemen optreden. Daarom is het volgens professor Paul Dendale, hartspecialist aan de UHasselt, van groot belang dat we ons hart een handje helpen en dat al van kleins af aan. Want bouwen aan de gezondheid van die uitermate belangrijke hartspier begint eigenlijk zelfs al nog voor we geboren worden.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Zal ons graan de klimaatverandering overleven? Graan dat een paar maanden droogte overleeft, groenten die niet verrotten na een overstroming... Als we genoeg eten willen hebben, kunnen onze granen maar beter aangepast worden aan het extreme weer dat de klimaatverandering met zich meebrengt. En we hebben geen tijd te verliezen. Daarom is plantenbioloog Ive De Smet aan de UGent op zoek …
Natuur Natuur Hoe komt het dat de helft van de plantensoorten hier met uitsterven bedreigd is? Als je een mooie tuin vol planten en bloemen wil, dan moet je die aanplanten en verder gewoon wachten op regen. Of moeten alle planten af en toe ook wat mest krijgen? Kunnen ze ook een overdosis krijgen? Want stikstof is toch mest, terwijl er een probleem is met planten omdat er te veel stikstof in de lucht zit? VUB-plantenecoloog Harry olde Venterink legt het uit.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Kunnen kinderen binnenkort écht veilig weer naar school, dankzij zelfrijdende auto's? Zodra de vakantie gedaan is, houden heel wat ouders elke dag hun hart vast. Want komen mijn kinderen wel veilig aan op school? Zal dat pas écht gegarandeerd veilig kunnen als er enkel nog zelfrijdende auto's zijn? En kan je dan als "chauffeur" ondertussen een film kijken? Hoe lang duurt het nog voor die auto er is? Volgens verkeersexpert Tom Brijs (UHasselt) is het niet waarschijnlijk dat die auto er óóit komt.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Hoe houden mensen de controle over AI-computerprogramma's? Slimme computers: gaan ze ons overmeesteren? Dat lijkt wel mee te vallen. Voorlopig beslissen ze enkel of jij een lening kan krijgen bij de bank, of die job… Ze hebben dus best al een grote invloed. Maar is het voordeel niet dat een computer compleet objectief is en, niemand bevoordeelt? Hij kijkt gewoon naar de feiten en of jij geschikt bent voor die lening of job. Supereerlijk dus. Of niet? Professor datawetenschapsethiek David Martens, van de Universiteit Antwerpen legt het uit in deze video.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Podcast: kunnen er in België ook zware aardbevingen zijn? 's Morgens wakker worden met het nieuws van een zware aardbeving in Turkije, Japan of Mexico... dat gebeurt wel eens. Maar kan het ook hier gebeuren? Is het gewoon toeval dat dat in ons leven nog niet gebeurd is? En als er ooit een zware aardbeving bij ons plaatsvindt, ligt heel het land dan plat? Hervé Degée test aan de UHasselt uit hoe we appartementsblokken kunnen bouwen die een aardbeving overleven.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Kunnen we op dezelfde manier blijven leven zonder gas of olie? Kunnen we, als de olie en het gas op zijn, even comfortabel blijven leven als nu? Of gaan we weer moeten leven zoals 200 jaar geleden? Komt de redding van wetenschappers en technologie? Marlies Van Bael is hoogleraar chemie en waterstof-expert aan de UHasselt, Griet Verbeeck is hoogleraar architectuur aan de Uhasselt en Johan Driesen is hoogleraar ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven en ze vertellen vanuit hun expertise waar we nu staan en wat de mogelijkheden zijn.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Waarom kan de zomer niet zonder wespen, plakkerig zweet en zakkenrollers? Warme zomerdagen… meer wil ik de Heer niet vragen… Of misschien toch wel: geen wespen, minder plakkerig zweet en geen criminelen die alles verpesten. Maar de wetenschap heeft voor alles een oplossing! Bio-ingenieur Chris Callewaert (UGent) onderzoekt hoe je klotsende oksels en stinkende zweetvoeten tegen kan gaan, criminoloog Christophe Vandeviver (UGent) vertelt alles over waar …
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Waarom spoelen er tegenwoordig zo vaak dolfijnen en walvissen aan op het strand? Orka's, dolfijnen en walvissen raken steeds vaker de weg kwijt en komen in rivieren in het binnenland terecht. Of ze stranden, soms dood, soms levend aan de kust. Wat is er aan de hand met al die dieren? Prof Pieter Cornillie is morfoloog aan de UGent en toont ons in het Gentse morfologiemuseum wat er allemaal mis kan gaan met het oriëntatievermogen van deze dieren.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Hoe kan AI de war on drugs winnen? Hoe winnen we de war on drugs? Kunnen we ooit alle containers in de Antwerpse haven op cocaïne checken? Misschien zit de oplossing niet in menselijke capaciteit, maar in artificial intelligence! Want AI kan ons vertellen welke containers te checken… Professor en wiskundige Ann Nowé leidt aan de VUB het labo voor artificiële intelligentie en legt uit.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Is er ook iets positief aan de klimaatverandering? Word jij ook onmiddellijk wat depri als het woord "klimaatverandering" valt? En kies jij er dan ook voor om daar nog zo weinig mogelijk over te horen? Je bent niet alleen! En daarom vroegen wij aan prof. Wim Thiery, klimaatwetenschapper aan de VUB, of er ook iets positiefs over de klimaatverandering te zeggen valt.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Kunnen we op dezelfde manier blijven leven zonder gas of olie? Kunnen we, als de olie en het gas op zijn, even comfortabel blijven leven als nu? Of gaan we weer moeten leven zoals 200 jaar geleden? Komt de redding van wetenschappers en technologie? Marlies Van Bael is hoogleraar chemie en waterstof-expert aan de UHasselt, Griet Verbeeck is hoogleraar architectuur aan de Uhasselt en Johan Driesen is hoogleraar ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven en ze vertellen vanuit hun expertise waar we nu staan en wat de mogelijkheden zijn.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Wanneer komt de pil om gelukkig te worden op de markt? Ja, het kan dus écht... een pilletje dat je hersenen zo beïnvloed dat je er instant gelukkig van wordt. Maar waarom brengen we het dan niet op de markt? En kan dan echt àlles in een pilletje? UGent synthetisch bioloog, prof Marjan De Mey, vertelt er alles over bij Koen Fillet en Helene Vanlathem.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Gaat een schimmelprofessor nog naar het zwembad? Tijd voor een zomereditie van deze podcast. Vanuit Bar Brial in Mortsel ontvangt Koen Filet deze keer microbiologe Katrien Lagrou van de KU Leuven. Zij gaat het hebben over schimmels. Die gebruiken we onder andere om brood te bakken, bier te brouwen en we eten ze op als kaas. Maar schimmels kunnen ook tussen de tenen zitten, op je fruit én je kan er ziek van worden. Hoe cool of vies zijn schimmels? En gaat een schimmelprof zelf nog naar het zwembad?
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Moet je nooit meer zelf een eindwerk of verjaardagskaart schrijven dankzij chatGPT? De voorbije maanden zit er zowat elke dag iets over chatGPT in het nieuws. Want chatGPT (en zijn concurrenten) schrijven voor jou wat je maar wil en hoe je het maar wil. Dat klinkt enerzijds geweldig, maar tegelijk vinden we het ook verontrustend. Maar... is dat ook zo? Geweldig en/of akelig? Communicatiewetenschapper Kristin Van Damme (Arteveldehogeschool en UGent) legt uit hoe het zit met die chatGPT.
Video | Psychologie Video | Psychologie Kan je autisme verbergen? Niet te veel opvallen, eerlijk zijn maar niet ál te eerlijk, oogcontact maken wanneer je met iemand praat… Het zijn de ongeschreven regels van onze samenleving. Lastig, voor iedereen, maar toch net nog wat meer voor mensen met autisme. Orthopedagoog Ilse Noens (KU Leuven) en ervaringsdeskundige Ynske Reynaert vertellen in deze Summer School van de Universiteit van Vlaanderen hoe mensen met autisme zich in allerlei bochten wringen om zo ‘normaal’ mogelijk over te komen.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Waarom kweken we beter microben dan dieren? Het is geen plezante boodschap, maar het is helaas een feit: we zullen moeten stoppen met vlees eten. Want los van het dierenleed, kan de aarde het kweken van die hele vele dieren gewoon niet aan. De wereld gaat eraan kapot. Maar gelukkig zijn er wetenschappers zoals Wim Soetaert. Als bio-ingenieur aan de UGent fabriceert Wim eiwitten die exact dezelfde zijn als die van kippenvlees of kalfsvlees.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Kan je aan de hersenactiviteit zien of iemand vooroordelen heeft? Dankzij van die mutsjes met elektroden aan, kunnen we onze hersenactiviteit meten en er vanalles in “lezen”. Zo kunnen we bijvoorbeeld zien vanaf welke leeftijd ongeboren kinderen kunnen schrikken of zelfs meten hoe bevooroordeeld mensen zijn. Kris Baetens - biologisch psycholoog aan de VUB - bekijkt zelfs of we mensen die met mentale problemen kampen kunnen helpen. Hij zit mee aan tafel met Sven Speybrouck en Koen Fillet op de Dag van de Wetenschap in het Muntpunt.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Waar komt die laag ijs over Antarctica vandaan? Antarctica is bijna volledig bedekt met een gigantische ijskap en is daarmee helemaal anders dan de andere continenten. Het is het koudste continent op aarde. Geen mens kan en mag er blijven wonen. Er zitten alleen een paar wetenschappers in speciale stations voor onderzoek. En wat die daar allemaal doen, daar heeft glacioloog Jonas Van Breedam heel wat inside information over.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Waarom heb je licht nodig om het internet te doen werken? Wist jij dat internet tussen de VS en Europa onmogelijk zou zijn zonder optische kabels? Dat zijn kabels waar geen elektriciteit door gaat, maar licht. Betrouwbaar, stabiel en razendsnel. Maar wetenschappers willen altijd méér. Dus ze willen ook méér met licht kunnen doen. Dr. Koen Vanmol is ingenieur aan het fotonica-lab van de VUB. En hij houdt er zich bezig met heel kleine lenzen in de meest rare vormen, want daarmee kan hij licht temmen.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Wat leert het neutrino ons over de diepste krochten van het heelal? Heel af en toe komt een minuscuul klein deeltje (véél kleiner dan een atoom) vanuit de verste uithoeken van het heelal op Aarde terecht. Alhoewel, het vliegt eigenlijk overal doorheen, dus ook door de Aarde. Die deeltjes heten "neutrino's" en er zijn wetenschappers, zoals VUB-astronoom Krijn de Vries, die er hun levenswerk van maken die deeltjes te bestuderen. In de hoop zo méér te weten te komen over die verre, verre sterrenstelsels waar ze vandaan komen.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Waarom is snurken niet om te lachen? Heeft u al eens naast een snurker gelegen? En dan bedoel ik echt van die drilboren naast je oor. Of wie weet bent u zelf een snurker? Kan best. Want er is sprake van een ware snurk-pandemie. Dat zegt tandarts en expert in orale fysiologie Miche De Meyer van de VUB.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Waarom ga je dood als je het verkeerde bloed krijgt? De meeste mensen weten wel wat bloedgroepen zijn. En ook dat je bij een bloedtransfusie het juiste bloed moet krijgen. Maar waarom? Wat gebeurt er als je het foute bloed krijgt? Tessa Kerre is hematoloog, kliniekhoofd aan het UZ Gent en professor aan de UGent, en deelt met plezier haar oneindige kennis over bloed.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Waarom zijn bacteriën de max? Bij bacteriën denk je misschien al slecht aan snottebellen. Of aan ziektes en heel snel je handen wassen. Maar, er zijn ook een heleboel goede bacteriën. Bacteriën in je darmen bijvoorbeeld, die helpen om je eten te verteren. En zo ook in de grond. Daar helpen ze planten beter te groeien door op zoek te gaan naar voedingsstoffen voor die planten. En zij krijgen daarvoor iets in ruil. Wat voor ruilhandel ze op poten zetten, hoe ze dat doen en of al dat bemesten hun handeltje niet in de war brengt, dat weet professor Sofie Goormachtig. Zij is plantenbiotechnoloog en leidt het VIB-UGent Center of Plant Systems Biology waar ze onderzoek doet naar de micro-organismen die planten helpen. Ze brengt haar verhaal bij Sven Speybrouck en Koen Fillet op de Dag van de Wetenschap in het Muntpunt.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Helpen paddo's tegen piekeren? LSD, MDMA, XTC. Je komt het tegen in ondergrondse raves in steden zoals Berlijn en Milaan. Maar ze zouden straks ook wel eens het daglicht kunnen gaan zien. Er wordt nu wetenschappelijk onderzoek gedaan naar drugs om die te kunnen inzetten als medicijn. Je huisdokter zal nog niet meteen LSD voorschrijven, zo’n vaart zal het niet lopen. Maar Sven Speybrouck en Koen Fillet hebben er toch maar even farmacoloog Dimitri De Bundel (VUB) bijgehaald om dit voor ons op te klaren.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Wat is ons meest onderschatte lichaamsdeel? Ilse Degreef (KU Leuven) is orthopedisch chirurg met een passie voor handen. Voor de Dag van de Wetenschap komt ze aan Sven Speybrouck en Koen Fillet vertellen waarom onze handen het meest onderschatte lichaamsdeel zijn, terwijl die handen net supercomplex zijn. Probeer je alvast eens in te beelden hoe jouw dag er zonder handen zou uitzien.
Video | Psychologie Video | Psychologie Waarom kopen we altijd meer dan we nodig hebben? Overkomt het je ook weleens? Je hebt een nieuwe jas nodig en je komt thuis met 2 paar schoenen en een broek. Of je kocht alweer theelichtjes terwijl je kast nog vol met kaarsen ligt. 't Is niet jouw schuld! Het is de schuld van professor Katelijn Quartier, retail expert aan de UHasselt. Want zij weet hoe je een winkel zo kan inrichten dat jij véél koopt. Waarom koop je zo vaak meer dan je nodig hebt?
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Waarom kijk je beter rechtstaand tv? Na een vermoeiende werkdag is het heerlijk om thuis in je pyjama te schieten en onder een dekentje je favoriete serie te bingen. Maar nog beter is het om een work-out te doen tijdens het tv-kijken. Professor Marieke De Craemer, bewegingswetenschapper aan de UGent, heeft namelijk gemeten hoe weinig we per dag bewegen.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Waarom zijn sommige kinderen zo onhandig? Kleine kinderen zijn schattig. Niet alleen omdat ze mollige handjes hebben, een buikje dat wat vooruit steekt of grappige dingen zeggen, maar zeker ook omdat ze zo onhandig kunnen zijn. De lepel gaat naast hun mondje, de knoopjes lukken niet en ze trappen bij het voetballen heel wat gaten in de lucht... Maar wat als dat onhandig zijn maar blijft duren? Dan hebben ze misschien wel DCD. Wat dat is, en hoe je ermee omgaat, weet prof revalidatiewetenschappen Katrijn Klingels (UHasselt).
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Welke dieren overleefden de dino's? 66 miljoen jaar geleden sloeg een 10 kilometer brede meteoriet in op de Aarde. Die inslag veroorzaakte een krater van 180 km doorsnede. En het betekende het einde van de dino's. En van vele andere dieren. 75% van alle diersoorten stierf uit door de effecten van die meteorietinslag. Maar... een aantal diersoorten overleefden het wél. Welke? En waarom zij wel? Dat komt paleontoloog Johan Vellekoop van de KU Leuven en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen ons vertellen.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Hoe maak je een handtas van schimmels? De voorbije jaren hebben we bij Universiteit van Vlaanderen al heel wat proffen over schimmels gehoord. Er zijn er geweest die slecht spraken over schimmels, sommigen wezen op het geweldige van schimmels, maar we hebben nog nooit iemand gehoord die er handtassen van wil maken. Tot nu. Maak kennis met professor Eveline Peeters, bio-ingenieur aan de VUB!
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Waarom liggen onze daken nog niet vol met zonnepanelen? Als we wereldwijd méér zonnepanelen willen (en dat willen we, want topidee om de klimaatopwarming tegen te gaan), dan moet er nog 't één en ander veranderen aan de zonnepanelen van nu. Ze zouden best nog wat langer meegaan, efficiënter gefabriceerd worden, niet alleen op daken liggen en uit andere materialen gemaakt worden. Professor Bart Vermang, ingenieur aan de UHasselt, doet in Energyville onderzoek naar slimmere en betere zonnepanelen.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Kunnen we gletsjers redden door ze in te pakken met dekens? Gletsjers over de hele wereld smelten aan een gigantisch tempo door de klimaatopwarming. Daardoor zal de zeespiegel een heel pak stijgen, tot wel 2 meter in 2300. Daarom zijn een paar glaciologen – dat zijn wetenschappers die gletsjers en ijs bestuderen – op het idee gekomen om gletsjers in te pakken met doeken, tegen het smelten. Hoe dat precies werkt, of het überhaupt wel haalbaar is en of er misschien betere ideeën zijn, daarover laat glacioloog Lander Van Tricht (VUB) zijn licht schijnen in deze video.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Hebben we genoeg materiaal voor de energietransitie? De opwarming van de Aarde beperken tot anderhalve graden. Dat staat zowat ik elke slotverklaring van de afgelopen klimaattoppen. Daarvoor is de transitie naar hernieuwbare energie een must. Maar hoe pakken we die aan? En hebben we daar wel genoeg grondstoffen voor? We vroegen het aan expert duurzaam materialenbeheer Karel Van Acker van de KU Leuven.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Podcast: hoe woke waren de middeleeuwen? Waar denk jij aan als je ‘de middeleeuwen’ hoort? Wellicht denk je aan hongersnood en kruistochten, of aan kastelen en ridders. Maar je denkt vast niet aan sterke vrouwen, aandacht voor gender en seksuele geaardheid. Toch waren ook dat thema’s waar de middeleeuwers zich mee bezighielden. Hoe dat zit komt historicus Steven Vanderputten (UGent) vertellen in deze podcast die past in een reeks uitzendingen van de Universiteit van Vlaanderen over Het verhaal van Vlaanderen.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Podcast: waarom bestaat er geen pil voor mannen? De pil is een geweldige uitvinding. Gemakkelijk en betrouwbaar. Maar sommige vrouwen hebben geen zin om tientallen jaren hormonen te nemen. En waarom moeten het eigenlijk de vrouwen zijn, die die pil moeten nemen? Waarom bestaat er geen pil voor mannen? Dr. Leen Antonio, endocrinoloog aan de KU Leuven, vertelt het je!
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Podcast: wat was de grootste heldendaad van het Belgische verzet tijdens WOII? Een petroleumlamp, wat rood papier en een pistool, meer was er niet nodig voor een van de grootste heldendaden van het Belgisch verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Drie jonge verzetsstrijders die in Boortmeerbeek een trein richting de concentratiekampen wisten tegen te houden. Hoe, dat vertelt Historicus Herman Van Goethem (UAntwerpen) in deze podcast die deel uitmaakt van een reeks over Het Verhaal van Vlaanderen.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Podcast: waarom krijg ik zoveel stress van mijn kinderen? Mama of papa zijn. Het is het mooiste wat er is. Maar toch komt daar ook heel wat stress bij kijken. Kinderen op tijd naar school brengen, vuile was doen, mails van het werk beantwoorden. Het vraagt heel wat van je om alles te managen. Professor Marie-Anne Vanderhasselt van de UGent maakt je wegwijs in die razend interessante paradox van het ouderschap.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Waarom is het zo moeilijk om lispelen af te leren (en moet het altijd behandeld worden)? Wie lispelt, of ooit lispelde, weet het wel: die juiste "Vlaamse" s goed leren uitspreken is echt niet simpel. Maar hoe komt dat? Professor Kristiane van Lierde (UGent) is logopedist legt het uit voor de Universiteit Van Vlaanderen.
Video | Universiteit van Vlaanderen Video | Universiteit van Vlaanderen Waarom ga je met een depressie best eerst naar de tandarts? Dr. Céline Wessa is psychiater-in-opleiding in het Universitair Psychiatrisch Centrum van Duffel. Maar ze doet ook onderzoek naar welke ontstekingsremmers kunnen helpen bij een depressie. Hoe dat zit, legt ze hier uit.
Universiteit van Vlaanderen Universiteit van Vlaanderen Podcast: moet je bang zijn van de miljarden neutrino's die door je lijf schieten? Eet jij wel eens bananen? Weet je ook wat wij gemeen hebben met de banaan? We stralen allebei een heel bijzonder klein deeltje uit, het neutrino. Fysicus Natalie Jachowicz (UGent) komt je vertellen wat dat deeltje allemaal uitsteekt, in ons, en in bananen, en wie weet waar nog allemaal?
Geschiedenis Geschiedenis Podcast: waar is het eiland dat voor onze kust lag? Duikers, stop met exotische reizen te boeken. Want er bestaat een Atlantis aan de Noordzee! De kustlijn van Westende, Middelkerke en Oostende lag ooit veel verder in zee. Tijdens de middeleeuwen verdwenen volledige stukken land onder de golven... Kwam dat door de stijgende zeespiegel (ja, toen al) of zat de mens er voor iets tussen? En volgt de rest van onze kuststeden binnenkort ook, nu de wereld warmer wordt, landschapsarcheoloog dr. Soetkin Vervust (VUB)?