Unia dient klacht in tegen Herman Brusselmans na column

Herman Brusselmans in 2023. © Belga

‘Wat wij gelezen hebben, is duidelijk een vorm van antisemitisme’, klinkt het bij Unia. ‘Het is nu aan de rechtbank om te zien of de uitspraken al dan niet strafbaar zijn.’ Volgens het gelijkekansencentrum botst de column op de grenzen van de vrije meningsuiting, ‘zeker gezien de context na 7 oktober (toen Hamas Israël aanviel, red.)’.

Humo communiceerde eerder dat de tekst van Brusselmans deel uitmaakt van een satirische column, en niet van een journalistiek artikel of een interview. In de column schrijft Brusselmans dat ‘het beeld van een schreeuwend Palestijns jongetje om zijn onder het puin liggende moeder – zijn eigen vriendin en zoon in gedachten houdend – hem zo woedend maakt dat hij iedere Jood die hij tegenkomt een puntig mes door de keel wil rammen’.

Brusselmans noemde de beschuldigingen van de EJA, met name het aanzetten tot moord, ‘compleet van de pot gerukt’ in een reactie aan VRT NWS. ‘Wat de Israëli’s aan het doen zijn, is het bombarderen van onschuldige mensen. Ze zorgen voor een generatie die de komende vijftig jaar wraak zal willen nemen. Met mijn column wilde ik zeggen dat als je geliefden iets wordt aangedaan zonder enige aanleiding, je doordrongen bent van totale woede.’

Partner Content