Vlaamse regering trekt stekker uit biomassacentrale in Gent
De Vlaamse regering trekt de stekker uit de biomassacentrale in Gent. Dat is vandaag beslist.
Bart Tommelein (Open Vld) kan de beslissing om geen subsidies toe te kennen aan de biomassacentrale in Gent helemaal niet nemen, hij heeft de eed als minister nog niet afgelegd. Dat benadrukken N-VA en CD&V, de coalitiepartners van de liberalen in de Vlaamse regering. “De beslissing is genomen door de hele Vlaamse regering, door de drie coalitiepartners, op basis van het negatieve advies van het Vlaams Energieagentschap (VEA)”, zegt de woordvoerster van minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
Volgens Tommelein, die woensdag de eed aflegt als de nieuwe minister van Energie, Financiën en Begroting, is de biomassacentrale een “onhaalbare kaart”.
“Nu weet iedereen wat mijn beslissing zal zijn en is het voor iedereen duidelijk”, zegt hij. Bij N-VA en CD&V wordt benadrukt dat de bevoegdheden van Tommelein op dit moment in handen zijn van de Vlaamse regering. Dat is zo sinds zijn partijgenote Annemie Turtelboom vrijdag ontslag nam.
Het negatieve advies van het VEA was sinds zaterdag beschikbaar, waarna het grondig werd bestudeerd. “Snel bleek dat het onontvankelijk is”, luidt het bij CD&V. “Het is raar dat een minister die nog geen minister is zegt dat hij die beslissing genomen heeft.”
In Het Journaal op één legde Bourgeois zelf uit waarom het dossier van biomassacentrale BEE (Belgian Eco Energy) in de Gentse haven onontvankelijk is. “We hebben vastgesteld dat het zwaar negatief was, onder meer op het vlak van leveranciers. Ook met betrekking tot de ontvankelijkheid: het dossier was niet op tijd volledig ingediend.”
Volgens Bourgeois was ex-minister Turtelboom sinds 14 april op de hoogte van het negatieve advies en had de rest van de regering er geen weet van. Nadat hij het zaterdag had opgevraagd, kon de regering volgens hem maar één beslissing nemen. “Als je zo’n advies hebt en het is volop in de aandacht, kun je niet doen alsof je het niet hebt. We konden het niet voor ons uitschuiven om dan in het Vlaams Parlement te moeten antwoorden dat we ‘straks’ een beslissing nemen. Dat zou onwezenlijk zijn.”
Nog volgens Bourgeois is de beslissing “collegiaal” genomen en was ook Open Vld-minister Sven Gatz betrokken.
Bijsturingen Turteltaks
Het project zou in totaal zo’n 1,5 miljard overheidssubsidie krijgen, gespreid over tien jaar. De laatste dagen werden daar steeds meer vraagtekens bijgeplaatst, en weerklonk ook de vraag steeds luider of een biomassacentrale wel de beste oplossing is om in Vlaanderen de milieudoelstellingen te halen.
Dit weekend liet Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten al duidelijk horen dat ze geen subsidies wil voor de biomassacentrales.
Tommelein liet eerder op de dag ook al verstaan dat hij de Vlaamse energieheffing wil evalueren. “Als je een bepaalde beslissing neemt, dan moet je altijd kijken wat de neveneffecten zijn. Ik hoor hier en daar dat er neveneffecten zijn”, aldus Tommelein, die bijsturingen aan de “Turteltaks” niet uitsluit, en op zoek zal gaan naar alternatieven.
‘Havenbedrijf Gent: ‘Goed dat er duidelijkheid is’
Daan Schalck, CEO van het Havenbedrijf Gent, vindt het goed er nu duidelijkheid is in de discussie over groenstroomcertificaten voor een biomassacentrale van Bee Power in de Gentse haven. “De situatie zoals de laatste dagen en weken is voor niemand goed, ook niet voor de Gentse haven”, reageert hij op de beslissing van de Vlaamse regering om het project niet te subsidiëren.
“De Vlaamse regering had in deze de eindbeslissing en we hebben dat ook altijd geweten”, zegt CEO Schalck. Of hij het jammer vindt dat de investering niet doorgaat? “Ik heb daar geen gevoelens bij. Ik ben vooral blij dat er duidelijkheid is dan dat de zaak lang zou aanslepen. Zoals veel investeringen die afhankelijk zijn van heel veel factoren – in deze was het een complexe investering die zonder subsidies niet kon doorgaan – worden pas aan de eindmeet de prijzen uitgedeeld.”
Schalck erkent wel dat de investering een effect ging hebben op de tonnage (er werd jaarlijks een trafiek van één miljoen ton hout verwacht) de werkgelegenheid (duizend mensen tijdens de drie bouwjaren en daarna vijftig tot tachtig voor de operationele activiteit) en de investeringen in de haven. “Maar er zijn in het verleden nog investeringen aangekondigd geweest die niet doorgingen. Maar we hebben de afgelopen maanden enkele mooie investeringen gehad en er komen er nog aan.”
Schalck zegt tot slot dat de haven blijft mikken op cleantech. (Belga/JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier