‘Tijd om de PS-staat in Wallonië te doorbreken’ (Egbert Lachaert)
Volgens kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert mag zijn partij Open VLD na de verkiezingen van 2014 niet meer met de PS in een regering stappen als die dezelfde conservatieve koers blijft volgen.
Zolang de PS dezelfde krampachtige conservatieve koers volgt, mag Open VLD na de verkiezingen van 2014 niet meer met die partij in een regering stappen. Dat stelt kandidaat-voorzitter Egbert Lachaert.
Hij meent dat zijn partij nooit een consequent en geloofwaardig liberaal verhaal kan uitwerken “in een regering met een partij die al 25 jaar onafgebroken de Belgische politiek domineert met een conservatieve oud-linkse ideologie à la française”.
Lachaert neemt het tegen Kamerlid Gwendolyn Rutten op in de strijd om de sleutel van de Melsensstraat. In een opiniebijdrage in een aantal kranten pleit Lachaert ervoor dat Open VLD niet in een nieuwe regering stapt met de Franstalige socialisten, zolang die hun “krampachtige conservatieve” koers aanhouden.
Nadat in de jaren negentig in Vlaanderen de almacht van de christendemocraten werd gebroken, is het nu tijd om de PS-staat in Wallonië te doorbreken, vindt Lachaert, die aanvoert dat afwisseling van de macht een goede en normale zaak voor de democratie is.
Lachaert: ‘Het is moeilijk regeren met de PS’
Voor alle duidelijkheid: Lachaert vindt niet dat de Vlaamse liberalen de stekker uit de huidige regering moeten trekken. Open VLD moet het regeerakkoord loyaal uitvoeren, zolang de andere partners dat ook doen. “Als zij de kantjes eraf lopen, moet Open VLD strijdvaardiger durven te reageren dan de partij tot dusver deed, ook al staat ze alleen in haar strijd”.
Hij stelt vast dat het zeer moeilijk regeren is met de PS, die ideologisch veraf heet te staan van wat een liberaal wil doorvoeren. Wel stapte Open VLD volgens hem om een valabele reden in de regering, namelijk om ons land van het bankroet te redden. Ook vindt hij dat de Open VLD-ministers op hun terrein hun best doen voor noodzakelijke hervormingen. (Belga/INM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier