Stichting krijgt 310.000 euro per jaar voor verdere ontwikkeling Canon van Vlaanderen

Ben Weyts, minister voor Onderwijs (N-VA) © BELGA

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft een beheersovereenkomst van vijf jaar gesloten met de ‘Stichting Canon van Vlaanderen’. Die onafhankelijke stichting staat in voor het beheer en de verdere uitwerking van de Canon van Vlaanderen. Zo zit er onder meer een Franse vertaling en een project met historische kaarten in de pijplijn. De stichting krijgt een toelage van 310.000 euro per jaar.

Begin mei 2023 werd de veelbesproken Canon van Vlaanderen voorgesteld. Die Canon schetst in 60 vensters een overzicht van ankerpunten uit de geschiedenis, cultuur en wetenschappen van Vlaanderen. De Canon werd – ondanks de soms bewogen aanloop – overwegend positief onthaald en bleek nadien ook een verkoopsucces. Het was maandenlang het best verkochte non-fictieboek en eindigde uiteindelijk als het tweede best verkochte boek van vorig jaar. Er waren al 10 drukken, goed voor meer dan 30.000 verkochte exemplaren. 

Om de Canon te beheren en verder uit te werken, werd eerder al een Stichting Canon van Vlaanderen opgericht. De Stichting zorgde in de afgelopen maanden onder meer al voor een audioversie van de Canon voor blinden en slechtzienden, een versie op maat van laaggeletterde Vlamingen en recent nog een Engelse vertaling voor het internationale publiek.

Minister Weyts heeft nu met de Stichting een beheersovereenkomst voor 5 jaar afgesloten. Zo krijgt de Stichting al zeker tot en met maart 2029 de nodige zekerheid en de nodige middelen om over de Canon te waken en vervolgprojecten op te zetten. In de pijplijn zitten er bijvoorbeeld een Franse vertaling en een project met historische kaarten. Ook de website kan verder uitgebouwd worden en er kan ook extra audiovisueel materiaal komen.

Partner Content