Vincent Van Peteghem (CD&V) bijt in het zand: geen fiscaal gunstregime voor staatsbon

Alexander De Croo en Vincent Van Peteghem
Alexander De Croo en Vincent Van Peteghem in de Kamer, op 11 oktober 2023. © Belga

Op de nieuwe eenjarige staatsbon zal het normale tarief van 30 procent roerende voorheffing gelden. Dat werd woensdag vernomen op het kabinet van premier Alexander De Croo, na afloop van het kernkabinet.

Dat had zich woensdag gebogen over de vraag of een lager tarief van 15 procent moest gelden, zoals minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) had voorgesteld, maar zo ver komt het dus niet.

Het Agentschap voor de Schuld gaf vorige zomer een fiscaalvriendelijke staatsbon uit, dus met een roerende voorheffing van 15 in plaats van 30 procent. Dat bleek een onverwacht succes – er werd bijna 22 miljard euro mee opgehaald. Minister Van Peteghem was een groot verdediger van die operatie. Ze moest volgens hem banken ertoe aanzetten de rente op spaarboekjes te verhogen. De banken zelf stonden allerminst te juichen.

(Lees verder onder de preview)

Inschrijven vanaf donderdag

Het Agentschap maakte onlangs bekend dat het in maart twee nieuwe staatsbons wil uitgeven, waarvan één opnieuw op één jaar, liefst opnieuw met die verlaagde roerende voorheffing. Van Peteghem was opnieuw voor, maar ditmaal gaf staatssecretaris voor Begroting Bertrand (Open VLD) een negatief advies. Ondertussen blijkt er ook bij de andere partijen weinig animo om opnieuw de lagere roerende voorheffing toe te passen. Premier De Croo stond er ook niet meteen voor te springen.

De inschrijvingen op de nieuwe coupon gaan donderdag van start, dus het was woensdag de laatste kans voor de federale regering om alsnog voor het verlaagde tarief te gaan. Na afloop van het kernkabinet viel op het kabinet-De Croo echter te horen dat het gewone tarief van 30 procent zal gelden. Elders luidt het dat er geen consensus was om het negatieve advies van Begroting te overrulen.

Partner Content