Somers: ‘Geen algemeen klimaat van racisme bij Mechelse politie’
Na het Antwerpse komt nu ook het Mechelse politiekorps onder vuur wegens vermeend racisme. De politievakbonden NSPV en Sypol vragen dat het Comité P een onderzoek doet naar het functioneren van de Mechelse politie, omdat bijna alle politiemensen van Marokkaanse of Turkse origine het korps hebben verlaten. Burgemeester Bart Somers ontkent dat laatste.
Dat schrijft Gazet van Antwerpen. De politievakbonden NSPV en Sypol vragen dat het Comité P een onderzoek doet naar het functioneren van de Mechelse politie, omdat bijna alle Marokkaanse en Turkse politiemensen het korps hebben verlaten.
Een aantal (ex-)politiemensen getuigde aan de krant over racistische pesterijen door collega’s en leidinggevenden in het Mechelse korps. Volgens een aantal van hen is de situatie in Mechelen “ernstiger” dan in het Antwerpse korps, dat onlangs heel wat kritiek kreeg van het Comité P.
’40 procedures’
NSPV-voorzitter Tom De Gent vindt dat het Comité P een grondig onderzoek moet doen naar het functioneren van het Mechelse korps. “Als in enkele jaren tijd bijna alle medewerkers van Turkse of Marokkaanse origine vertrekken, dan is er een probleem. Bovendien heeft onze vakbond de jongste jaren namens leden uit Mechelen een veertigtal procedures moeten voeren tegen beslissingen van de korpsleiding. Dat is een zeer hoog aantal. Of er sprake van racisme is, laat ik nog in het midden, want niet alleen allochtonen klagen over de korpsleiding.”
Korpschef Yves Bogaerts zegt zelf ook een voorstander te zijn van een onderzoek door het Comité P “omdat ik me tegen intentieprocessen of onterechte beschuldigingen toch niet kan verdedigen. Ik sluit niet uit dat er incidenten gebeuren, maar volgens onze preventiedienst zijn er geen indicaties dat er in ons korps een sfeer van onverdraagzaamheid heerst.”
Bart Somers: ‘Geen algemeen klimaat van racisme’
Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) is vragende partij voor een onderzoek door zowel het Comité P als het Interfederaal Gelijkekansencentrum naar eventuele problemen van racisme en discriminatie bij het politiekorps van de zone Mechelen-Willebroek. “Ik sluit niet uit dat er in een korps van 400 medewerkers al eens ongeoorloofde daden gebeuren, maar we hanteren daarrond echt een nultolerantie. Respect voor diversiteit en de strijd tegen racisme zijn absolute prioriteiten voor ons”, stelt hij zaterdag als reactie op een artikel in de Gazet van Antwerpen.
“Noch in de voorbije jaarverslagen van de referentieambtenaar discriminatie, noch tijdens overleg met de vakbonden is er ooit sprake geweest van een algemeen klimaat van racisme”, aldus Somers.
De burgemeester van Mechelen verdedigde op een persconferentie zijn korps door te stellen dat er al verschillende opleidingen rond bijvoorbeeld mensenrechten en islam georganiseerd werden, er de voorbije jaren geen enkel tuchtdossier rond racisme moest worden opgestart en de Mechelse politie bovendien inspanningen levert om meer mensen van allochtone origine aan te trekken. “Wat dat laatste betreft is er in Mechelen net als in zowat elk Belgisch korps een tekort”, erkent Somers.
‘Geen leegloop’
“Maar de leegloop waarover men spreekt is er niet: bij het aantreden van huidig korpschef Yves Bogaerts in 2009 waren er bijvoorbeeld zes medewerkers van Noord-Afrikaanse origine. Sindsdien zijn er drie vertrokken en vier bijgekomen. Dat is een volkomen normale mobiliteit in zeven jaar tijd. Bovendien zijn die drie zeker niet allemaal met slaande deuren vertrokken.”
Het Mechelse korps krijgt er binnenkort ook een diversiteitsmanager bij die het diversiteitsklimaat in het korps moet versterken, eventuele klachten zal onderzoeken en initiatieven moet voorstellen om meer diversiteit te brengen in de samenstelling van het korps.
(Belga/RR/SD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier