Schade vastgesteld aan beton rond kernreactor Doel 4 

Tijdens een inspectie is schade vastgesteld aan de buitenste mantel boven kernreactor Doel 4. Dat meldt de krant Le Soir en uitbater Engie bevestigt het nieuws. De heropstart van de reactor is uitgesteld.

De regering besliste vorig jaar om de reactoren Doel 4 en Tihange 3 langer in gebruik te houden. Hoewel aanvankelijk was beslist ze in 2025 te sluiten, kunnen de reactoren nog tot 2035 stroom blijven leveren. Voor die levensduurverlenging vonden in Doel inspecties plaats. 

Inspecteurs stelden schade vast aan de bewapening van het beton van de buitenste van twee mantels boven de reactor, zegt Engie-woordvoerster Hellen Smeets. Verder onderzoek is nodig. Daarom blijft de kerncentrale langer buiten dienst. Het plan was om op 23 oktober weer stroom te genereren, maar dat wordt voorlopig verschoven naar 30 november.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zegt in een reactie dat de langere onbeschikbaarheid van de reactor volgens de eerste analyses geen effect heeft op de bevoorradingszekerheid, ook niet mocht Doel 4 de hele winter onbeschikbaar blijven. ‘We staan er dan ook stukken beter voor dan in 2018 en 2020, met een volledig operationeel windmolenpark op zee en betere interconnecties met de buurlanden’, zegt Van der Straeten. 

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, de Belgische veiligheidsautoriteit voor kernenergie, werd op de hoogte gebracht en wacht op verdere analyse. ‘Er is geen risico voor mens en milieu, want de reactor ligt stil en de splijtstof is eruit voor het onderzoek’, zegt woordvoerster Ines Venneman.

Partner Content