Rwanda herdenkt dertigste verjaardag genocide

© Getty

In Rwanda is zondag de herdenking gestart van de genocide op de Tutsi’s dertig jaar geleden. De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib en de minister van Defensie Ludivine Dedonder zijn aanwezig, net als de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel.

Afhankelijk van de bron kwam bij de Rwandese genocide in 1994 800.000 tot ruim 1 miljoen mensen – Tutsi’s maar ook gematigde Hutu’s – om het leven in drie maanden tijd. Er stierven ook 22 Belgen, onder wie de 10 Belgische VN-blauwhelmen die op 7 april 1994 werden vermoord. De officiële herdenkingen beginnen op 7 april, de dag van de eerste moorden.

President Paul Kagame stak een herdenkingsvlam aan op de memoriaalsite in Kigali. Tot 3 juli, de dag die beschouwd wordt als de laatste van de genocide, staan in het hele land verschillende herdenkingen gepland. 

Kagame zal een toespraak geven in een arena met 10.000 plaatsen. De Rwandezen zullen er later een wake bij kaarslicht houden. 

Eerder had hij, samen met de Congolese president Denis Sassou-Nguesso en het Zuid-Afrikaanse staatshoofd Cyril Ramaphosa, zijn respect aan de slachtoffers betuigd door een bloemenkrans te leggen.

De ceremonie wordt ook bijgewoond door de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton, die in het Witte Huis zat tijdens de genocide. Ook de Belgische ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, Hadja Lahbib en Ludivine Dedonder, wonen de herdenking bij.

Partner Content