Rudi Vervoort (PS) schrapte onterecht 100.000 euro aan vergoedingen aan aartsbisschop

Rudi Vervoort (PS) en aartsbisschop Luc Terlinden
Rudi Vervoort (PS) en aartsbisschop Luc Terlinden © Belga
Tex Van berlaer
Tex Van berlaer Journalist Knack

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) schrapte in 2021 de jaarlijkse huisvestingsvergoeding aan de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, in totaal goed voor ruim 100.000 euro. De Raad van State fluit hem nu terug. ‘We bekijken of we het geld kunnen en moeten terugvorderen.’

In 2021 schrapte Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) voor de eerste keer de huisvestingsvergoeding van ruim 33.400 euro aan de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, toen nog Jozef De Kesel.

Volgens Vervoort moest de aartsbisschop van Mechelen-Brussel niet langer vergoed worden voor zijn woning in Brussel omdat de kerkfabriek van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal een pastorie ter beschikking stelt van de pastoor-deken die de kathedraal bedient. Ook de vergoedingen van 2022 en 2023, het jaar dat Luc Terlinden aartsbisschop werd, werden geschrapt.

Een wet uit de jaren 60 stelt dat de aartsbisschop ‘twee evenwaardige residenties’ heeft: een in Mechelen en een in Brussel. Dat de pastoor-deken kan rekenen op een pastorie, doet er niet toe, vond het aartsbisdom.

De aartsbisschop krijgt gelijk, zo blijkt nu. In een arrest fluit de Raad van State Vervoort terug. Volgens de rechters was de wettelijke motivering van Vervoort ‘onjuist of ontoereikend’.

De aartsbisschop werd de afgelopen drie jaar dus in totaal ruim 100.000 euro te weinig vergoed door het Brussels gewest.

Napoleon

Geert De Kerpel, woordvoerder van aartsbisschop Luc Terlinden en de Belgische bisschoppenconferentie, noemt de conclusie van de Raad van State ‘de logica zelve’. Hij benadrukt dat de beslissing van de Brusselse minister-president destijds onverwacht kwam. ‘Andere overheden betalen correct.’

Of de aartsbisschop de achterstallige vergoeding van de afgelopen jaren zal proberen terugvorderen, is niet duidelijk. ‘Daar zullen we ons intern over buigen’, zegt De Kerpel. ‘Als het mogelijk is, dan moeten we ons beraden of we het ook moeten doen.’

Op het kabinet van Rudi Vervoort is er een lichtjes andere lezing van het arrest. ‘De Brusselse Regio beschouwt de uitgesproken arresten als positief, omdat de Raad van State de inhoud van de beslissingen van de minister-president niet in twijfel trekt, maar alleen de motivatie ervan’, luidt het. ‘Momenteel voeren we nog steeds een grondige analyse uit om precies te bepalen welke stappen er moeten worden ondernomen.’

De ruimere kwestie gaat terug tot de tijd van Napoleon Bonaparte. Na de tumultueuze periode van de Franse Revolutie kwam er begin 19e eeuw een historisch compromis tussen overheid en Kerk. Dat leidde er onder meer toe dat de ‘wetgever’ (vandaag: de FOD Justitie) de bedienaren van erkende erediensten een bescheiden wedde zou uitkeren, terwijl de lokale besturen zich zouden ontfermen over de pastorij of woning voor de pastoor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content