Robrecht Bothuyne (CD&V) krijgt een blaam van het Vlaams Parlement

CD&V's Robrecht Bothuyne © BELGA

Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) krijgt een blaam van het Vlaams Parlement. Dat heeft de deontologische commissie donderdagavond beslist.

Hannelore Goeman (Vooruit) en Elisabeth Meuleman (Groen) hadden klacht ingediend na de Pano-reportage over de overstromingen in de Denderstreek (‘Slag in het water’). Uit de reportage zou blijken dat Bothuyne tussenbeide is gekomen in een vergunningsdossier van een projectontwikkelaar waarbij hij zelf betrokken is. 

De klachten hadden betrekking op artikel 5 van de deontologische code voor Vlaamse volksvertegenwoordigers. Dat artikel bepaalt dat volksvertegenwoordigers “voorrang geven aan het algemeen belang boven particularistische belangen” en dat zij “elke vorm van belangenvermenging vermijden”.

“De klacht is gegrond omdat de heer Botuyne in zijn contacten met de Vlaamse overheid en de stad Oudenaarde de terughoudendheid onvoldoende heeft gerespecteerd”, zei Liesbeth Homans, voorzitter van de commissie, donderdagavond. “Op de volgende plenaire vergadering zal een blaam worden uitgesproken ten aanzien van de heer Bothuyne.”

“Ik heb steeds gehandeld in eer en geweten en ik heb steeds de deontologie als volksvertegenwoordiger gerespecteerd”, zegt Bothuyne in een reactie. “Ik heb vandaag in alle transparantie overlopen hoe alles gelopen is. Het gebruik van mijn professioneel e-mailadres van het Vlaams parlement was onzorgvuldig. Hoewel er op dit moment geen reglement bestaat over het gebruik van dit e-mailadres, kan dit een verkeerde schijn opwekken. Ik ben tevreden dat deze zaak nu afgesloten kan worden. Ik zal me nu verder concentreren op mijn parlementair werk.”

“Parlementsleden mogen hun mandaat niet gebruiken om tussen te komen in persoonlijke zaken”, zegt Goeman. “En dat heeft Bothyune wel gedaan. Waarom als parlementslid bellen naar de topman van de administratie in een persoonlijk dossier in plaats van de geijkte procedures te volgen? Waarom uw parlementair mailadres gebruiken? Er zijn deontologische regels die moeten worden gevolgd. Parlementsleden hebben een voorbeeldfunctie. De juiste beslissing is nu genomen. Dat is belangrijk voor de geloofwaardigheid van het parlement.”

Partner Content