Verbouwer getuigt over renovatieplicht: ‘Een energetische renovatie is een bodemloze financiële put’

© Getty
Elisa Hulstaert

De renovatieplicht wordt gerenoveerd. Een goed idee?

‘In januari kochten mijn vrouw en ik een rijhuis met EPC-label E of F’, zegt Pieter* uit Antwerpen. ‘Er stond ons een grondige energetische renovatie te wachten en hoewel vrienden ons waarschuwden – voor de veranderlijke regelgeving, maar ook voor het prijskaartje – zagen we dat volledig zitten.

‘We gingen bij de overheid een renteloos krediet aan van 60.000 euro om de woning te renoveren. Daarom zijn we verplicht om na de renovatie een EPC-label A te behalen. De keuzes die we maken, zijn afhankelijk van ons budget. Mijn vrouw en ik hebben allebei een mooi inkomen en we hebben al twee keer een huis verbouwd en opnieuw verkocht. Toch blijft het pittig, want een energetische renovatie is een bodemloze financiële put.

‘Intussen hebben we het dak vernieuwd, geïsoleerd en klaargemaakt voor zonnepanelen – die we nog niet leggen omdat onze geldpot leeg is. Zonnepanelen zijn nu misschien wel historisch goedkoop, maar je komt al snel al aan 10.000 euro, als je er een paar op je dak wilt leggen die ook deels in de schaduw kunnen werken en als je een omvormer wilt zodat je je elektrische wagen kunt opladen.

‘We hebben de buitenschil van het huis geïsoleerd, en alle ramen, deuren en de garagepoort vervangen. Beneden werd de vloer uitgebroken en geïsoleerd. We wilden ook een warmtepomp plaatsen, maar volgens de EPB-verslaggever was dat niet meer voor een EPC-label A. Toen ik aangaf dat ik die warmtepomp wel wilde overwegen omdat die milieuvriendelijker is, verklaarde hij me gek. Uiteindelijk bleek het een fortuin te kosten, dus hebben we het toch geschrapt. Bovendien is verwarmen met elektriciteit nog altijd een stuk duurder dan met gas.

‘Eigenlijk is die hele renovatieplicht een grap. Ze maken het zo complex dat het bijna lijkt alsof de overheid hoopt weinig aanvragen binnen te krijgen.’

‘Al die ingrepen hebben ons al zeker 110.000 euro gekost. Als we alles hadden doorgevoerd zoals we het oorspronkelijk voor ogen hadden, zaten we vast aan meer dan 150.000 euro – en dat voor een rijhuis van zes meter breed. Misschien verdien je dat op termijn terug, maar je moet die som wel eerst kunnen leggen. Wie dat kapitaal niet heeft, valt uit de boot. Dat vind ik pervers.

‘Eigenlijk is die hele renovatieplicht een grap. Om je weg te vinden in het kluwen van regels moet je bij tig verschillende instanties informatie opvragen. Ze maken het zo complex dat het bijna lijkt alsof de overheid hoopt weinig aanvragen binnen te krijgen.

‘De regelgeving verandert ook te vaak en het beleid is verre van coherent. De richtlijnen en de premies wijzigen bij wijze van spreken elke paar weken. De ene keer primeert het klimaat, de andere keer de economie. Dat werkt enorm op de zenuwen. Ik begrijp dat de verschillende partijen vanuit een andere ideologische blik naar de renovatieplicht kijken, maar de burger zou gebaat zijn met wat meer consistentie. Dat is niet alleen mijn mening, véél mensen, zelfs van verschillende politieke strekkingen, denken zo. Niemand weet nog wat hij moet doen om goed te doen.’

*Volledige naam bekend bij de redactie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content