Rechter: ‘UGent mag bezetters niet uitzetten’

© Belga

UGent mag de bezetters van het UFO-gebouw niet laten uitzetten. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg beslist.

‘In essentie is er sprake van een vreedzaam studentenprotest’, oordeelt de rechter, ‘de geïsoleerde feiten van 24 mei uitgezonderd’.  

Kort voor de aankondiging was een kolonne van zes politievoertuigen langs het universiteitsgebouw gereden, waardoor de activisten zich schrap zetten voor een gedwongen uitzetting. De universiteit had de activisten eerder deze week gevraagd om het gebouw te verlaten en stapte naar de rechter. Maar tot een gedwongen uitzetting komt het vrijdag dus niet.

De rechter vindt dat de universiteit ‘bij uitstek een plaats is waar protest en een botsing van ideeën mogelijk moeten zijn. De plaats van bezetting is overigens het Universiteitsforum (UFO); een “forum” is nota bene historisch de plek waar maatschappelijk debat bij uitstek thuishoort’, klinkt het vrijdag.

‘Het is echter vanzelfsprekend dat de bezetting van de Foyer van het UFO (die een maand aansleept) niet eindeloos kan duren en dat wijzigende omstandigheden kunnen leiden tot een andere afweging van de contrasterende grondrechten van de betrokken partijen’, staat nog in het vonnis te lezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content