Premier De Croo: ‘Aandeelhouders worden beloond, maar werknemers dikwijls vergeten’
Premier Alexander De Croo pleit voor een federale kieskring en een onderwijspact dat losstaat van politieke wispelturigheid. Dat zegt hij in een interview met Krant van West-Vlaanderen. ‘Het slaat toch nergens op dat alleen de Oost-Vlamingen mijn beleid kunnen bestraffen of belonen?’
In een interview met de Krant van West-Vlaanderen in het befaamde Kasteel van Loppem zet premier Alexander De Croo (Open VLD) zijn gedachten over de toekomst van België op een rij.
De liberaal vindt dat het hoog tijd is dat ‘werkenden die zorgen voor de sociale zekerheid en het beter verloond worden’. De werknemers, aldus De Croo, worden vandaag ‘dikwijls vergeten, terwijl de aandeelhouders en de directie wel worden beloond wanneer een bedrijf goed boert’. De Croo wil daarom dat het fiscaal aantrekkelijker wordt om werknemers een bonus te geven.
Daarnaast pleit De Croo voor een grootschalige onderwijshervorming, maar dan buiten ‘de politieke wispelturigheid’. ‘Als het niveau blijft dalen, dan zullen wij daar binnen twintig jaar allemaal de gevolgen van dragen. Daarom mag het geen politieke speelbal worden’, klinkt het. ‘Ik pleit daarom voor een onderwijspact dat los staat van het volgende regeerakkoord.’
De Croo pleit tot slot ook voor een hervorming van het staatsbestel. ‘Ik wil graag praten over een federaal België met vier volwaardige deelstaten’, zegt hij. Een kiesstelsel waarbij ’50 van de 150 parlementsleden’ in een federale kieskring worden verkozen, moet daartoe bijdragen.
Het confederalisme van N-VA ziet De Croo daarentegen niet zitten. ‘Vandaag is er totaal geen consensus over confederalisme of een splitsing van het land. Waarom zouden wij ons land nóg complexer maken? Ik daag de voorstanders uit om een referendum te organiseren. Geen tien procent zal zeggen dat ze dit land willen splitsen’, besluit hij.
Lees hier het volledige artikel op de Krant van West-Vlaanderen.