Politieke partijen ontvangen samen 83 miljoen euro subsidie

N-VA: 'Verandering voor Vooruitgang' © BELGA

De Belgische politieke partijen hebben vorig jaar een record van 83 miljoen euro belastinggeld onder elkaar verdeeld. Hun eigen vermogen groeide aan tot meer dan 122 miljoen. Dat leert een analyse van de ­jaarrekeningen van de partijen door nieuwssite Apache.

De subsidies voor de twaalf politieke partijen in ons land zijn in 2023 opnieuw gestegen. Allemaal samen ontvingen ze vorig jaar 82,7 miljoen euro partijsubsidies, bijna 10 miljoen meer dan in 2020. Dat blijkt uit de geconsolideerde jaarrekeningen die de partijen neerlegden in de Kamer. Het eigen vermogen van de partijen in 2023 is toegenomen. Ze klokten af op een bedrag van 122 miljoen euro. Dat is ongeveer evenveel als het jaar ervoor en een stijging van 15,5 procent in drie jaar.

De N-VA had van alle partijen het grootste vermogen (25,3 miljoen), gevolgd door het Vlaams Belang (15 miljoen) en de PS (13 miljoen). Eerder kreeg de Kamer al een expertenrapport voorgeschoteld dat duidelijk stelde dat de partijen hun geld niet opkrijgen. De partijfinanciering krijgt al langer kritiek, omdat ze in België royaler is dan in veel andere landen. Het resultaat is dat de politieke partijen almaar rijker worden.

De N-VA was vorig jaar als grootste partij ook de belangrijkste ontvanger van partijsubsidies. Van de 82,7 miljoen euro ging net geen 12 miljoen naar de partij van Bart De Wever. Dat is 14,5 procent van het totaal. Op plaats twee en drie volgen de PS en de MR, die beide ruim 11 procent van de partijsubsidies opstreken. DéFI (1,43 procent), Les Engagés (5,21 procent) en Groen (6,15 procent) kregen het minst.

Partner Content