Zuhal Demir (N-VA) over verkrachtingszaak Leuven: ‘Had een arbeider dan een andere straf gekregen?’

Zuhal Demir (N-VA) op woensdag. © Belga

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) wil zich als minister niet openlijk uitspreken over het vonnis dat de correctionele rechtbank van Leuven dinsdag heeft gedaan in een verkrachtingszaak van een student geneeskunde. Maar de N-VA-minister doet wel een oproep aan de magistratuur: ‘In een uitspraak telt elk woord. Men moet goed nadenken over wat men schrijft en zegt’, zo antwoordde minister Demir woensdag in het Vlaams Parlement op een vraag van Vlaams Parlementslid Line De Witte (PVDA).

Er is heel veel commotie en verontwaardiging over de uitspraak van de Leuvense rechtbank. Die heeft dinsdag een 24-jarige student gynaecologie de gunst van de opschorting verleend voor de aanranding en verkrachting van een andere student. De rechtbank oordeelde wel dat de beklaagde ‘de grenzen van het toelaatbare’ had overschreden, maar wees er tegelijk op dat het gaat om ‘een getalenteerd en geëngageerd persoon’. 

Ook in het Vlaams Parlement delen verschillende partijen de verontwaardiging over het vonnis.

Volgens PVDA-politica Line De Witte toont de uitspraak dat de ‘strijd voor vrouwenrechten nog niet gestreden is’ en dat het nog te vaak over ‘de toekomst van de dader en maar zelden over de toekomst van het slachtoffer’ gaat. Minister Demir zei dat ze zelf vanuit haar functie moeilijk uitspraken kan doen over vonnissen van rechtbanken.

Maar ze doet wel een oproep aan de magistratuur: ‘Elk woord heeft een betekenis’. Zo wordt er in de motivatie gesproken over een ‘getalenteerd en geëngageerd persoon’.

‘Had een arbeider dan een andere straf gekregen? Was het dan wél op het strafregister gekomen?’, vraagt de minister zich af. 

De N-VA-minister verwees ook naar het geactualiseerde actieplan rond gendergerelateerd geweld waar de Vlaamse regering aan werkt. Daarin zal het onder meer gaan om preventieve maatregelen, over het probleem van spiking, maar ook over ’toxische mannelijkheid’.

‘Dat gaat dan over figuren als Andrew Tate. Ook in Vlaanderen heb je dat soort figuren. De manier waarop die over vrouwen spreken. Alsof je met vrouwen alles kan doen wat je wil. Ook dat zullen we allemaal meenemen in ons actieplan.’

Partner Content