Zowel Kamer als Vlaams Parlement verlaagt eigen dotaties

Liesbeth Homans (N-VA) op woensdag in het Vlaams Parlement © Belga

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagnacht unaniem het licht op groen gezet voor een verlaging van de partijdotaties in 2025 met 5,32 procent. Het Vlaams Parlement zal de dotaties aan de partijen en aan de politieke fracties in 2025 niet indexeren.

Over de gulle partijdotaties in ons land is al jaren heel wat te doen. Zeker de Vlaamse partijen zijn er voorstander van om daarin te snijden. De partijen die onderhandelen over een nieuwe federale regering zouden de buikriem willen aanhalen, maar die regering is er nog niet. Tegelijkertijd moet de Kamer wel voor het einde van het jaar beslissen over de partijdotaties van volgend jaar.

Kamervoorzitter Peter De Roover diende daarom een wetsvoorstel in om de dotaties met 5,32 procent te trimmen. Daarmee wordt een maatregel van de ontslagnemende Vivaldi-regering om het budget niet meer te indexeren die op 31 december zou vervallen, verlengd. De maatregel geldt voorlopig alleen voor 2025, omdat er voor het einde van het jaar allicht wel een nieuwe regering is die een ruimer akkoord kan sluiten, duidde De Roover.

Oppositiepartijen Vlaams Belang en PVDA dienden elk een amendement in om de partijdotaties met de helft te verminderen. Zij noemen het voorstel van De Roover ‘puur symbolisch’, maar keurden de beperktere verlaging van de dotaties uiteindelijk wel goed.

Afschaffing Senaat

Ook het Vlaams Parlement zal de dotaties aan de partijen en aan de politieke fracties in 2025 niet zal indexeren. In 2024 werden die dotaties al niet geïndexeerd en die niet-indexering wordt doorgetrokken. De ingreep is in 2025 goed voor een extra besparing van 239.000 euro.

N-VA-parlementslid Koen Daniëls, die de amendementen samen met parlementsvoorzitter Liesbeth Homans heeft ingediend, legt uit: ‘In het regeerakkoord werd afgesproken om de partijfinanciering af te bouwen. Daarbij werd gezegd dat de afschaffing van de Senaat daartoe het meest aangewezen instrument was. We hebben daarvoor ook  geijverd op federaal niveau. Maar de afspraak in het regeerakkoord was ook dat, indien het niet zou lukken, we de dotaties aan de partijen en de fracties in het Vlaams Parlement niet zouden indexeren’.

 ‘Op dit moment is de Senaat nog niet afgeschaft en dus continueren we de niet-indexering ook in 2025 bovenop de besparingen die sinds 2020 en 2023 van toepassing zijn’, aldus Daniëls.

Staande ovatie voor Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans

Het marathondebat over de Vlaamse begroting was de laatste grote plenaire vergadering onder het voorzitterschap van Liesbeth Homans. De N-VA-politica zal in 2025 nog wel de eerstvolgende plenaire zitting van het Vlaamse halfrond openen, maar ze zal dan meteen de fakkel doorgeven aan Freya Van den Bossche (Vooruit). Van den Bossche is door Vooruit aangeduid als nieuwe parlementsvoorzitter.

Een licht geëmotioneerde N-VA-fractieleider Philippe Muyters  dankte Homans voor haar voorzitterschap de voorbije jaren, een voorzitterschap ‘met een stijl en eigenheid die niemand kan kopiëren’.  

Muyters dankte haar namens alle fracties en overhandigde haar een pen. Daarop volgde een staande ovatie van het volledige parlement. Ook minister-president Matthias Diependaele dankte de 51-jarige voorzitter en overhandigde bloemen namens de Vlaamse regering. Zelf zal Homans op woensdag 8 januari nog een afscheidswoordje aan het parlement richten.

Partner Content