Wordt het De Bleeker, of toch Vincent Verbeecke? Zeven kandidaat-voorzitters Open VLD

Eva De Bleeker in het Vlaams parlement op 2 juli 2024. De Bleeker lanceerde gisteren haar kandidatuur. © Belga

Frédéric De Gucht, voorzitter van de partijafdeling van Brussel Stad en zoon van oud-voorzitter Karel De Gucht, heeft zich aangesloten bij het lijstje kandidaat-voorzitters van Open VLD. Eerder al meldden zich Vincent Verbeecke, Eva De Bleeker, Maurits Vande Reyde, Bert Schelfout, Frank François en Tineke Van hooland.

‘Open VLD heeft zonet de zwaarste nederlaag uit de geschiedenis geleden. De partij heeft nood aan een duidelijk en helder beleid. We moeten teruggaan de essentie: complexe zaken simpel maken en niet omgekeerd. Er is nood aan een crisismanager en niet de zoveelste beroepspoliticus of kabinetard, die het huis kan opkuisen’, motiveert De Gucht zijn kandidatuur aan Belga.

Frédéric De Gucht geeft zich een grote kans om de voorzitterverkiezingen te winnen: ‘Anders zou ik het niet doen’. Is zijn familienaam geen handicap? ‘Daar kan ik niets aan doen. Ik heb gans mijn leven mijn eigen koers gevaren. Dat betekent niet dat ik mijn vader en broer niet waardeer. Ik heb altijd gezegd dat ik niet in de politiek zou stappen, maar nu kan ik niet zomaar blijven toekijken’, zei hij nog.

Vandaag was de deadline voor de voorzittersverkiezingen van Open VLD. Na de verkiezingsnederlaag op 9 juni stapte het partijbestuur op en wordt er nu gezocht naar een nieuwe voorzitter. Het gaat nu om 7 kandidaten: Vincent Verbeecke, Maurits Vande Reyde, Bert Schelfout, Frank François, Tineke Van hooland, en op de valreep: Eva de Bleeker en Frédéric De Gucht, die hun kandidatuur respectievelijk gisteren en vandaag lanceerden.

Partner Content