Wie is Kristof Slagmulder in Denderleeuw? ‘Een Guy D’haeseleer met minder talent’
Ook in Denderleeuw werd het Vlaams Belang de grootste partij. Lijsttrekker Kristof Slagmulder mag nu proberen een bestuurscoalitie te vormen, maar alvast bij de N-VA lijken ze niet erg geneigd daar op in te gaan.
Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen legde Het Nieuwsblad elke lokale lijsttrekker dezelfde vragenlijst voor. Op de vraag op welke gemeente of stad hij jaloers is, antwoordde Vlaams Belang-lijsttrekker in Denderleeuw Kristof Slagmulder Orania. Voor wie dat niet meteen weet liggen: Orania is een dorpje in Zuid-Afrika waar enkel blanke Afrikaners met heimwee naar het apartheidsregime wonen, en waar zwarte Zuid-Afrikanen niet welkom zijn. Of Slagmulder daar ook inspiratie uit haalt voor de gemeentepolitiek van Denderleeuw, werd hem niet gevraagd.
Slagmulder is een van de weinige Vlaams Belangers die zondag echt triomfeerde. Enkel in Denderleeuw en Ninove werd de partij de grootste. Slagmulder behaalde met 38 procent of 12 van de 27 zetels in de gemeenteraad een resultaat dat doet dromen van een absolute meerderheid zoals in Ninove. Hij boekte daarmee een winst van 12 procent, en heeft de twee weken na de verkiezingen het initiatiefrecht om een coalitie te vormen. De lokale afdeling van de N-VA heeft aangekondigd om te willen praten: eerstdaags vindt er een gesprek plaats.
Slagmulder zit ook voor het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement, maar daar maakt hij minder indruk dan in Denderleeuw. ‘Ander en beter’, schreef ook al Het Nieuwsblad in het rapport over zijn werk in het parlement. Hij is vooral vaak afwezig, aldus de krant. In Denderleeuw voert hij daarentegen net als Guy D’haeseleer in Ninove een aanwezigheidspolitiek waarmee hij steeds meer kiezers weet te overtuigen.
Waarom het cordon werkt: ‘Zijn absolute meerderheid maakt Guy D’haeseleer juist extra kwetsbaar in Ninove’
Voedselbedelingen
‘Hij ziet er iets gladder uit dan D’haeseleer, en er zijn zeker wel gelijkenissen, maar hij heeft minder talent’, vertelt Dominique Willaert, die sinds hij Niet alles maar veel begint bij luisteren schreef de streek goed kent. ‘Hij heeft geen Vlaams Huis zoals D’haeseleer om aan dienstbetoon te doen, maar hij is wel heel aanwezig in Denderleeuw en misschien wel op sociale media. Een van de eerste verhalen die ik over hem hoorde, is dat hij bij voedselbedelingen gaat rondhangen om de mensen die aanschuiven de indruk te geven dat hij dat organiseert. Hij is heel gewiekst.’
‘Dat is werkelijk nog nooit gebeurd’, zegt Slagmulder daar zelf over in een reactie na de publicatie van dit artikel.
Een aanwezigheidspolitiek is natuurlijk niet onverstandig voor lokale politici, zeker als ze zoals Slagmulder in de oppositie zitten en geen beleid kunnen voeren. ‘Dat is zo’, vult Willaert aan. ‘Ik raad het politici altijd aan. Ga luisteren naar de mensen. Politici hoeven zelfs niet meteen oplossingen te beloven, want mensen begrijpen goed dat niet alles één-twee-drie op te lossen is. Een luisterend oor is vaak al voldoende, dat begrijpt Slagmulder heel goed.’
Denderleeuw kampt met soortgelijke problemen als Ninove: het is het eerste station op een rechtstreekse treinverbinding vanuit Brussel. Het onveiligheidsgevoel in de stationsbuurt, net als de komst van een islamitisch cultureel centrum, was een van de belangrijkste campagnethema’s. ‘De stationsbuurt voelt soms misschien onveilig, maar de cijfers tonen aan dat het daar niet onveiliger is dan elders’, vertelt iemand uit de gemeentepolitiek die liever anoniem wil blijven. ‘Het kleinste wat er daar gebeurt, is goed voor Slagmulder om enorm uit te vergroten op zijn sociale media. Hij is daar heel erg actief, en valt er ook mensen aan, terwijl hij in rechtstreekse debatten veel minder sterk staat.’
Op de vraag op welke gemeente of stad hij jaloers is, antwoordde Kristof Slagmulder ‘Orania’: het dorpje voor enkel blanke Afrikaners.
Overeenkomsten met N-VA
De N-VA gaat in Denderleeuw nu een gesprek aan met Slagmulder en het Vlaams Belang. Voorzitter Bart De Wever had zijn afdelingen nochtans opgeroepen om geen coalities te sluiten met die partij, maar dat lijkt ook in Denderleeuw niet te zullen gebeuren. ‘Wij vinden het nodig om te gaan luisteren als een partij zo’n score behaalt. Slagmulder voert in Denderleeuw op een nette manier oppositie, ook al maakt hij inderdaad heel vaak van een mug een olifant in zijn communicatie. Maar ik acht de kans uiteindelijk wel heel erg klein dat wij met Vlaams Belang ook echt in een coalitie stappen’, zegt N-VA-gemeenteraadslid Johan Duyck.
Slagmulder beweerde nochtans in De Afspraak dat negentig procent van zijn programma overeenkomt met dat van de N-VA, maar daar is Duyck het allerminst mee eens. ‘Vlaams Belang doet voorstellen die voor ons onacceptabel zijn. Om een voorbeeld te geven: in de raad voor maatschappelijk welzijn weigert de partij systematisch om steun goed te keuren voor mensen die een niet-Europese familienaam hebben. Ook in de gemeenteraad weigeren zij de uren voor islamleerkrachten in het stedelijk onderwijs goed te keuren, terwijl dat een erkende godsdienst is. Met zo’n gedrag willen wij niet geassocieerd worden.’
Niettemin, Bart De Wever wenste Guy D’haeseleer zondagavond alle succes. De N-VA-voorzitter zei zelfs dat Forza Ninove eigenlijk al zes jaar geleden aan de macht had moeten komen. Geldt dan nu niet hetzelfde voor Kristof Slagmulder en Vlaams Belang in Denderleeuw? ‘Zelfs als De Wever ons dat zou opleggen, zouden wij het niet doen’, aldus nog Duyck. ‘Wij zijn als lokale afdeling autonoom om coalities te maken.’ Vanuit de oppositie heeft Kristof Slagmulder opnieuw de tijd om zes jaar campagne te voeren.
‘Als het in Ninove bij moslimpesten blijft, dan mag het Vlaams Belang het vergeten’
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier